Jeg trenger ikke høstjakka lenger, heller. Bare en genser når jeg går ut.

Siste delrapport fra FNs klimapanel ble publisert i begynnelsen av november. Hvis vi fortsetter å slippe ut like mye klimagasser som nå – har vi kun 25 til 30 år igjen før vi når togradersmålet som er maksgrensen FN har satt for temperaturøkning.

For du som jeg – merker det allerede. Den siste tiden har enorme nedbørsmengder rasert flere hus, og 200 mennesker ble nylig evakuert i Flåm.

I det siste århundret har temperaturen i Norge steget med cirka én grad. Den største oppvarmingen har skjedd etter 1980 og skyldes i stor grad utslipp av drivhusgasser. Utslippene av klimagasser har aldri vært høyere.

Du synes sikkert som meg at sommeren i år var fantastisk! Varme og lange sommernetter i det ellers så kalde landet vårt. Ifølge en værmelding som Meteorologisk institutt laget for år 2050, kan det bli flere varme sommerdager, men varmere enn du ønsker. Helt opp til 40 varmegrader.

Det kan jo hende vi får nye muligheter – som for eksempel lenger vekstsesong for jordbruket. Men med varmere klima, følger også nye parasitter og insekter.

Meteorologene spår intense byger med lyn, torden og hagl – store oversvømmelser og skred. Ekstremvær med orkan styrke, og 200 millimeter nedbør. I 2050 kan du glemme skiturene i lavlandet. Du må langt opp på fjellet for å finne snø.

Så sikre som forskere kan bli – sier de at det er våre utslipp som driver temperaturøkningen. 200 land står bak klimarapporten, som er det tyngste vitenskapelige grunnlaget for internasjonale klimaforhandlinger.

Det er opp til oss å gjøre noe med det. Den globale oppvarmingen vil få alvorlige konsekvenser i framtida om vi ikke handler nå, påpeker FNs klimarapport. Det er svært kostbart og farlig å vente.

En av de vanskeligste spørsmålene knyttet til klimakrisen er om folk virkelig skjønner alvoret? Gjør vi egentlig det? Er klimakrisen vanskelig å forstå?

Når dette leses – står vi på scenen under Norges største miljøkonferanse, Zerokonferansen. Vi er invitert for å dele vår erfaring med å skape en kultur for miljøtiltak som vi har gjort i forhold til fjerning av palmeolje.

For det er ikke folk med lilla skjerf og trepynt i ørene som har startet vår lille miljøbevegelse. Det er hardcore businessfolk som hver dag forhandler med store leverandører og produsenter. For oss handler det om verdier. Vår kultur er basert på verdier. Verdier som for øvrig er hugget i stein på Lade Gaard. Vi skal holde høy forretningsmoral – vi ønsker at vår virksomhet skal være skikkelig og ordentlig. Vi skal være gjeldfrie både økonomisk og når det gjelder miljø. Kunden er vår øverste sjef – og vil som oss – være opptatt av at varene de kjøper skal være produsert på en ansvarlig måte. Det gjorde vi når vi for tre år siden bestemte oss for å fjerne palmeolje fra alle våre egne matvarer. Nå har vi klart det. Og vi har klart det fordi vi har innkjøpere som både tar ansvar og ser business i å gi kundene våre miljøvennlige alternativer.

Det handler om å fortelle enkle historier. Det handler om å gjennomføre.

Framover må alle planer være klimaplaner. Det gjelder både for myndigheter, politikere og næringsliv. Vi ser til vår verdi om å tenke positivt og offensivt når vi framover skal bygge, transportere og produsere. Vi skal velge løsninger – ikke belastninger.

Jeg låner USAs president Barack Obamas ord. Vi er den første generasjonen som opplever konsekvensene av en klimakrise – men den siste som kan gjøre noe med det.