Godt naboskap: - Ved å stå på eksisterende bedrifter og industrikjempers skuldre, vil flere nye ideer se lengre, skriver Heidi Fossland. Bildet er fra Kværner Verdal, der Verdal Industripark, med offshoreverftet som nabo, er blitt en av landets største industriparker. Foto: Leif Arne Holme

Vi vet at inntekter og sysselsettingen i olje- og gassnæringen går ned og at vi må ha andre økonomiske ben å stå på framover. Vi må få opp verdiskapingen i Fastlands-Norge og etablere nye vekstbedrifter som vi kan leve av i framtida. Skal vi lykkes må grep tas nå.

Mangel på finansiering i den tidlige fasen av bedriftsutviklingen er ofte svaretnår det gis forklaring på hvorfor relativt få nye vekstbedrifter produseres i Norge og i Trøndelag. Dette er bare deler av forklaringen. Vi har også behov for flere gode forretningsideer med potensial til å bli vekstkraftige bedrifter (dealflow), og effektive og kompetente kulturer (innovasjonsstrukturer) for å skape vekstbedriftene.

«Dersom jeg har sett litt lengre enn andre så har jeg gjort det ved å stå på kjempers skuldre», sa Isaac Newton. Ett viktig svar for å lykkes med den norske ombyggingen, og å skape de nye vekstbedriftene, vil med et slikt resonnement være å bygge på erfaringene fra industri og eksisterende bedrifter som har lyktes. Så mye som 90 prosent av nyetablerte bedrifter kommer fra eksisterende bedrifter. I henhold til det finske innovasjonsselskapet Technopolis har kun 10 prosent sitt opphav direkte fra akademia fordi veien fra FoU til kommersiell virksomhet er krevende. Det største potensialet for økt verdiskaping gjennom nyskaping av bedrifter synes altså å ligge i etablert næringsliv, og i videreutvikling av kompetansen vi har bygget opp fra før.

Det finnes mye uforløst verdiskapingspotensial i Norge. Det statlige foretaket Siva skal skape grobunn for morgendagens næringsliv gjennom en landsdekkende kjede av innovasjonsmiljø. Siva-sjefen Erik Haugane sier at det er tid for å satse sterkere på storbyregionene. I Trondheim har derfor FoU kjempene NTNU og Sintef etablert selskapet ACCEL sammen med Siva. Selskapet skal hjelpe gründere til suksess i næringslivet. Samtidig mener Siva-sjefen det kan være lettere å koble gründere og industrien på typiske industristeder som for eksempel Raufoss og Verdal, enn i de største byene.

Innovasjonsselskapet Proneo har kontorer i Verdal og Stjørdal. Selskapets sjef Per Anders Folladal med sine 19 ansatte har kompetanse innen forretningsutvikling, besitter solid industrierfaring og har tilgang til et stort industrinettverk. Blant annet har Proneo tett kobling til Verdal Industripark som de siste årene har utviklet seg til å bli Norges tredje største industripark med 170 virksomheter og 3500 ansatte. Proneo arbeider nå aktivt for å styrke sin tilstedeværelse i Trondheim og har mål om tettere samvirke med FoU- og kompetansemiljøene her. Proneo begrunner dette med at Trondheim har FoU- og kompetansemiljøer i verdensklasse, mens Proneo kan bidra med effektive koblinger mot relevant næringsliv for effektiv verifisering, markedsorientering og forretningsutvikling.

Så hvor leder dette? Det er slått fast at endringsbehovet er stort i Norge. Siva er statens instrument for å bidra til morgendagens næringsliv ved å skape et nettverk av innovasjonsmiljø. I Trøndelag har vi et uforløst potensial. Dette vil våre solide FoU miljø nå ta tak i og etablerer ACCEL som et skritt på veien. Samtidig kommer 90 prosent av vekstbedriftene fra industrien. Proneo har innovasjons- og industrikompetanse og søker seg nå mot Trondheim. En av flere løsninger på vår store utfordring står dermed klar.

Ved å stå på eksisterende bedrifter og industrikjempers skuldre og sørge for effektiv organisering og kobling mellom de industrielle aktørene og FoU- kompetansemiljøene, vil flere nye ideer se lengre og realiseres som nye vekstbedrifter. Det gjenstår å se om satsingen på ACCEL åpner for samarbeid med innovasjonsselskap som Proneo, industrien og næringsliv i Trøndelag. For vi er ikke flere enn at alle gode krefter må forsøke å finne sammen.