Et anmeldt tyveri av orgelpiper i Melhus kirke nådde riksmediene denne uka. Da de forsvunne pipene til en verdi av 4–5 millioner kroner etter kort tids etterforskning ble funnet på et annet sted i kirken enn de hadde stått lagret, framsto saken som en nasjonal humresak. En mystisk, kuriøs sak av typen nettmedier er glad i. Selv den røde ringen kunne tas i bruk, til varianter av: «Her ble de stjålne orgelpipene funnet».

De som har lest lokalavisa på Melhus de siste åra, Trønderbladet, vil vite at orgelsaken ikke er noe å le av. Tvert imot framstår den som en av de dypeste, såreste og mest uforsonlige bygdekranglene i landsdelen de siste åra. Selv om krangelen har tilspisset seg de siste månedene, har saken i realiteten pågått i snart syv år.

I 2010 sa en optimistisk ordfører Erling Bøhle at det kunne bli nytt orgel i Melhus kirke til neste år. Mye av dagens strid har røtter i 2012 da det ble vedtatt at det ikke skulle bygges nytt orgel, men at det gamle skulle restaureres. Saken ble kraftig tilspisset i fjor høst, etter at Orgelbau Kuhn fikk oppdraget med å bygge orgelet, av gamle piper.

At professor i orgel, Bjørn Andor Drage ble hentet inn som konsulent og medlem av orgelkomiteen har ikke roet gemyttene. Tvert imot. Før jul ble kantor Bjørn Vevang oppsagt av Melhus kirkelige fellesråd, med «illojalitet i tjenesten» som begrunnelse. Melhus bygdekvinnelag svarte med å arrangere folkemøte om orgelsaken, til støtte for den oppsagte kantoren.

Siden har Trønderbladet nærmest daglig hatt innlegg og oppslag om orgelstriden. Da redaktør Krister Olsen ble avskjedsintervjuet etter ti år i avisa nylig, trakk han fram orgelsaken som noe av det mest krevende. Han sa at selv om han ikke har noen oppfatning av hva som vil være et bra orgel for Melhus. At selv om han ikke kjente noen aktører i saken, ble han og avisen av enkelte oppfattet som partisk. Det sier sitt om striden.

For en utenforstående kan det se ut som om striden står om prosess og personer, men også orgelpolitisk uenighet. Ildsjeler som har jobbet for nytt orgel til Melhus er sterkt kritiske til vedtakene som har blitt fattet. Orgelkonsulent Drage skulle onsdag orientere om videre prosess, men «tyvene» ville det annerledes.

Så sent som lørdag 17. januar hadde tre av motstanderne mot prosess og vedtak i orgelsaken, Steinar Nyland, Kristine Kaasa Moe og Inger Kregnes et harmdirrende innlegg i Trønderbladet. De anklaget menighetsråd og fellesråd for å ha ført saken fram på: «uredelig og umoralsk måte». De avsluttet:«Hvis man nå intet gjør, blir hver og en i menighetsråd og fellesråd også ansvarlig for det gale. Og det vil ikke bli glemt». Siden har noen åpenbart gjort noe. Spørsmålet er mer hvem enn hvorfor.