Petter Northug sender ut et signal til skiforbundet når han dropper femmila i NM for å gå et 47 km langt renn i langløpskarusellen. Noen krigserklæring er det ikke, men et varsku er det om at Petter Northug har tenkt å fortsette å gå sine egne løyper. Etter suksessen i VM har han atskillig sterkere kort på hånden enn da han ble tvunget i kne i høst.LES OGSÅ: - Skiforbundets verste mareritt

Det vi er vitne til i helga er forpostfektninger til den forestående kampen mellom Northug og skiforbundet. Skiforbundet stiller med en lanse blankpusset med prinsipper. Northug er rustet med bred støtte i folket. Andre særforbund har stått imot presset fra stjerner som ønsker å bryte ut. Men ingen av dem har møtt en så sterk utfordrer som skiforbundet gjør.

Hvordan komme seg ut av en kinkig situasjon der begge parter har investert mye prestisje? Det er spørsmålet både for skiforbundet og for Petter Northug.

Vi begynner vel å skimte en løsning nå, gjør vi ikke? Petter Northug sier nei til landslaget og fortsetter med sin privatavtale. Han trener for langløp og deltar i langløpene frem til Marcialonga. Før han drar til Marcialonga stiller han opp i NM og viser seg mer enn god nok for å komme på laget til den nye touren i Canada.

Slik kan Skiforbundet stå ved prinsippet om at ingen løpere får gå for private lag som er konkurrenter til skiforbundets egne sponsorer. Hvis de slipper han til midt i sesongen blir det uansett en situasjon der Northug står igjen som vinneren, men skiforbundet har ikke blitt presset til totalt knefall.

Likevel står man igjen med en svært betenkelig situasjon. Selve finansieringsmodellen for skiforbundet, og mye av norsk idrett for øvrig, er satt under press. Hvis de beste utøverne i flere idretter velger å satse på egne lag og sponsorer, kan situasjonen bli kritisk. En sponsor som legger igjen titalls millioner kroner, har ingen trygghet for å få bruke de største profilene i sin markedsføring. Slik reduseres særidrettenes markedsverdi.

Lojaliteten til fellesskapet har vært sterk i norsk idrett. 90-tallets profiler endret landskapet litt ved å forhandle seg frem til avtaler som ga bedre økonomisk uttelling til de beste. Men det var aldri noen risiko for at Bjørn Dæhlie, Vegard Ulvang, Kjetil André Aamodt eller Lasse Kjus skulle bryte ut.

Nå har vi fått en generasjon utøvere som tenker mer på seg selv. John Arne Riise har valgt å gå til krig mot fotballforbundet ved å samarbeide med et bettingselskap i direkte konkurranse med Norsk Tipping, fotballens trofaste følgesvenn og storsponsor. Riise er erklært uønsket på landslaget. Det samme var tilfellet med Mats Zuccarello Aasen. Men hockeystjernen kom på andre tanker etter å ha fått en runde med skolering fra sine egne. Det Norske Travselskap krevde at Malin Berås måtte levere inn sin lisens etter å ha spilt inn en reklamefilm for et utenlandsk spillselskap. Friidrettsforbundet tvang Cathrine Larsåsen til å bryte sin avtale med et spillselskap.

Hvis Norges Skiforbund gir etter for presset fra Petter Northug, er ikke det et nederlag bare for skiidrettens ledere, men for hele norsk idrett. Nettopp derfor får vi neppe se at skiforbundet gir opp kampen mot Northug.

Når Northug flytter fra Harstad til Åre, tar han også med seg mye av medieoppmerksomheten fra NM til avslutningen av langløpssirkuset. Slik blir dette en test og et forvarsel om hva som kan skje neste sesong. Velger Northug å stå utenfor landslaget, flytter han mye av oppmerksomheten fra verdenscupen til Ski Classics som det så pent heter.

Dette er også et pressmiddel i denne prestisjekampen. Du kan selv lese hvordan jubelen i står i taket hos TV2 over utsiktene til at Northug deltar i langdistansesirkuset. Det betyr at seertallene øker. De seerne kommer fra NRKs dekning av vanlig langrenn.

Til syvende og sist blir de millionene Coop betaler Petter Northug bare småpenger i forhold til andre verdiene som er satt i spill.