Det finnes mange faglig gode grunner til å smile mer. Hva med å innføre hilse-plikt i gågata? Foto: VEGARD EGGEN, -

På en buss i byen her forleden. Alle satt vi med nesa ned i hver vår mobiltelefon, gomlende på tyggis og med propper i ørene, meg selv inkludert. Ingen ser på hverandre, ingen smiler. Legger veska og skjerfet på nabosetet, nåde den som våger å sette seg der. Helst vil vi ha hele bussen for oss selv. Få steder er den norske avmåltheten tydeligere enn på bussen.

På en fjelltopp nylig. Hilser blidt på alle vi møter. Smiler til fugler, folk og fe. Deler bord med vilt fremmede. Snakker med alle og enhver om været og om meningen med livet. Få steder er nordmenn så hyggelige og imøtekommende som på fjellet. Det må i så fall være på en bar siste time før stengetid.

Hvorfor må vi være så sure i byen?

Les også kommentaren: Fri oss fra tidsklemma

På kafé føler jeg meg som en snåling dersom jeg slår meg ned på en ledig stol eller slår av en prat med noen på nabobordet. Når jeg er i utlandet så skravler jeg med alle med den største selvfølge. Hvor mye hyggeligere hadde det ikke blitt om vi oppførte oss litt mer som på fjellet og på ferie i hverdagen?

Et reklamebyrå har laget en kampanje for å gjøre Trondheim til verdens vennligste by. Det er så banalt og samtidig så genialt. For hva er vel viktigere i en by enn hyggeligere mennesker? For reiselivet er det gull verdt. Det er først og fremst opplevelsene vi husker, hvordan vi blir mottatt. Et hotell kan være (nesten) så slitt det bare vil om betjeningen er vennlig.

Ikke minst utgjør det en forskjell for oss som mennesker. Å bli sett betyr så mye for oss alle, men skal vi bli sett så må vi selv evne å se. Det skal så lite til. Et smil, et nikk. Noen som hilser. At noen ønsker deg velkommen. Takk. God helg. Velkommen tilbake. At en fremmed hilser kan være nok til å redde dagen. Likevel ligger hilsetradisjonen på sotteseng. Mobiltelefonene vi gjemmer oss bak har ikke gjort oss til et høfligere folk.

Les også kommentaren: Nyfrelst på to hjul

Hva med å innføre hilseplikt på Nordre gate og gjøre Trondheim til en smile-kommune? Det finnes faktisk mange faglig gode grunner til å smile mer. Forskere har funnet at et smil reduserer stress og er bra for hjertet. Et smil får deg dessuten til å føle deg lykkeligere, selv om du ikke er det. Ikke minst så er det veldig smittsomt. Smil til verden og verden smiler til deg, sier ordtaket. Da gjelder det å se opp. En smiley fra mobilen har neppe samme effekt.

Vi trenger kanskje ikke håndhilse på riktig alle, men så hyggelig det er med et lite hei.

Les flere kommentarer her