Som Norges og et av Nordens største kraftselskaper nyter Statkraft godt av en raus subsidieordning betalt av norske og svenske strømkunder. For hver kilowattime strøm du bruker, betaler du et par øre for såkalte grønne sertifikater utstedt av kraftselskapene.

Pengene går til å finansiere en storstilt utbygging av ny fornybar kraft. Uten disse subsidiene, ville Statkraft neppe investert milliarder i fem vindparker i Sverige.

Nå vil ikke Statkraft mer.

«Subsidiering av kraftproduksjon uten at vi evner å ta i bruk kraften til fornuftige formål er ikke en god ressursbruk», skriver Statkraft i sitt innspill til Energimeldingen, som olje- og energiminister Tord Lien (Frp) planlegger å fremme for Stortinget neste år.

LES OGSÅ: Dropper vindparkene på Fosen

LES OGSÅ: Nå vil Statkraft bygge på Fosen likevel

LES OGSÅ: Norske strømkunder fyller svenske lommer

Enormt kraftoverskudd

Etter år med tautrekking i Stortinget, ble den norsksvenske avtalen om grønne sertifikater satt ut i livet 1. januar 2012. Bakgrunnen var blant annet at begge land gjennom EUs fornybardirektiv har forpliktet seg til å øke andelen grønn energi innen 2020.

Til sammen skal det bygges ut 28,4 milliarder kilowattimer (TWh) ny kraft i perioden 2012-21. Det tilsvarer rundt ti prosent av det samlede kraftforbruket i Norge og Sverige.

Konsekvensen er at kraftprisen har falt som en stein. Derfor bør ikke Norge inngå liknende forpliktelser i framtida, mener Statkraft.

«Etter 2020 må det være behov i markedet som bestemmer hvorvidt det skal bygges ny kapasitet eller ikke. Regjeringen bør på denne bakgrunn verken innføre nye mål for fornybar elektrisitet eller videreføre elcertsystemet i Norge etter 2020», framholder Statkraft i brevet til Lien.

Viktig for Fosen og Snillfjord

Ordningen med grønne sertifikater sikrer subsidier til alle nye prosjekter som står ferdig innen utgangen av 2021. Planene om å investere ti milliarder kroner i vindkraft på Trøndelagskysten ligger an til å få en diger jafs av subsidiepotten.

Statkraft, Trønderenergi og sveitsiske investorer sitter nå og regner på harde livet etter at Statkraft skrinla prosjektet før sommeren. Målet er at en ny sammensetning av prosjektporteføljen nord og sør for Trondheimsfjorden skal gi lønnsomhet. Konklusjonen ventes å foreligge 30. september.

Uten subsidier vil regnestykket neppe gå i hop. Likevel synes altså Norges største kraftselskap at slike støtteordninger bør droppes.

«(..) en forventet ytterligere reduksjon i teknologikostnader (vil) kunne gjøre landbasert vindkraft konkurransedyktig innenfor et markedsbasert system uten støtteordninger», heter det i brevet fra Statkraft.

I stedet for støtteordninger, vil Statkraft ha politikerne til å jobbe for å maksimere verdien av grønn norsk kraft gjennom økt handel med våre naboland, og et markedssystem som verdsetter fleksibilitet. Også skjerpede krav til å redusere klimagassutslippene i EU kan få stor betydning, mener selskapet.