Det er noe gjennomført skikkelig over «Markedets Lov», om en økonomisk presset familiefar, etter en lengre periode som arbeidsledig. Som en fransk variant av de belgiske Dardenne-brødrene, følger Stéphane Brizés film Vincent Lindon, som en mann i 50-åra, gjennom arbeidsmarkedskurs og midlertidige stillinger, mens familien smiler stivt og gjelda vokser.

«Markedets lov» er dokumentarisk i stilen, med ganske lange scener med vår mann på tiltak, i jobbsøking, hos banken og på dansekurs med kona. Filmen står og faller på Vincent Lindon i hovedrollen, vanligvis kjent for lettere roller i lettere filmer. Med fortettet verdighet gjør han en av sine beste filmroller, til skuespillerpris i Cannes i fjor, slett ikke ufortjent.

Filmen er ikke fullt så god som hovedrollen, men som menneskelig arbeidslivsdrama sett nedenfra, er «Markedets lov» solid, svært velspilt film av en type som ikke så ofte finner veien til norsk kino.

Franske Vincent Lindon klarte ikke holde tårene tilbake da han fikk skuespillerpris for «The Measure of a Man». Foto: REGIS DUVIGNAU, Reuters