Det er masse farger, print og blomster i år. En naturalistisk stil og langt fra så stilistisk som i fjor. Alt er mer naturlig. Det er mer stoff og mer vidde i skjørt, kjoler og bukser. Det skal være bare skuldre, volanger og signorina-stil denne sommeren. Og tekkelig. Årets sommermote er ikke utpreget sexy. Sterke, klare farger, gultoner, oransje og grønt regjerer. Vi blir langt mer synlige i år, ifølge Gunnel Christina Lyng Paulsen som er lærer ved Makeup & styling ved Norsk Fotofagskole.

Løsere, videre

- Tunikaen er det lite av, vi har mer av skjortestilen som du kan velge å ha nedi skjørtet eller buksa. Og det skal være mer volum i skjortene igjen, det er ikke så stramt lenger. Du kan også gjøre det til en klassisk 1920-talls stil, med skjorta utenpå et par chinos. En yngre og hippere trend er når du viser litt bar mage mellom bukse og topp. Går du for noen av de nyere snittene med et litt høyere liv på buksene, trenger du ikke ha superflat mage for å skape en liten glipp, sier Lyng Paulsen.

Skotøyet avgjør hvor pyntet du blir. Alle varianter er mulig, både sneakers, joggesko, flate pumps eller høye hæler. Det viktigste er å kle seg behagelig fra topp til tå.

Utallige varianter

- Det er lettere å finne noe kledelig og fint nå enn for bare noen år siden fordi det er så mange ulike fasongvarianter. Da culottebuksene kom var det vanskelig for folk å vite hvordan man skulle kle den stilen. Det er ikke like kledelig på alle med korte, vide bukser. Men med alle buksetypene som finnes nå vil det være mulig å finne en fasong som passer. Det at buksene smalner litt inn ved leggen er veldig fint dersom man ikke er så høy.

Det er fokus på å kle formen sin i år, og det er fritt fram for former i alle varianter. Sjenerøse snitt gjør at du kan vise frem fasongen din igjen.

Bukse med høyt liv og litt snertne pumps blir et supert festantrekk. Enkelte av buksene har så stor vidde at de ser ut som skjørt, og det er viktig å ha fokus på midjen. Den skal markeres, gjerne med et belte. Tilbehøret er avgjørende. Ha gjerne en stor clutch til, og lek med materialene slik at det blir en fin miks.

Fargeeksplosjon

- Det er mye av blomstrete kjoler. Og lange, flagrende gevanter. Tunikaen har blitt hverdagsplagget, den som vi tidligere brukte både til hverdag og fest. Kjolene har overtatt, og det er store variasjoner. Du ser både de vide, myke kjolene, og de tettsittende, litt stramme. Bikerjakken er en slager du kan bruke til nesten alt. Den gjør enhver superfeminin og romantisk kjole litt tøffere og strengere, sier stylisten og legger til at du trenger ikke bruke den til en stram kjole. Poenget er å blande og balansere. Mykt og stramt hører sammen, det er ikke snakk om enten eller lenger.

Blandingsstil

1970-talls tendensen er fremtredende denne sesongen, men poenget nå er å trekke inn elementer fra en rekke ulike stilarter, ifølge stylist og blogger Tine Andrea Lauli.

- Jeg prøver å unngå ordet «in» for det er slik nå at alt kan blandes. Det handler om «blurred lines», det finnes ingen klare grenser, men alt kan mikses, ifølge Lauli. Hun trekker frem bomberjakken som et viktig basisplagg i år. Og jeansen, gjerne med en litt rå kant nederst.

Ikke lenger så diskret

- Den skandinaviske, enkle stilen ligger der som en base, men jeg tror vi tør å ta i litt mer i år, vi tør å skille oss ut litt mer. Vi er mer inspirert av USA og Italia der folk gjerne vil vises i større grad. Både striper og print er i vinden nå, sier Lauli.

Et av hennes beste tips er å bytte små asseccories i løpet av dagen slik at du lett kan gå fra jobb til fest med samme antrekk. Til sommerkjolen kan du både bruke joggesko og høye pumps. Men du trenger ikke tenke bare én stil, du kan variere innenfor alle stiltyper, ifølge stylisten.

Åpen for alt

- Alt er mulig fordi det er så mange tendenser. Ulike fargekombinasjoner og stilarter glir inn i hverandre. Med sosiale medier og alt som skjer på nettet blir det umulig å snakke om én type stil. Jeg tror ikke vi kan si at 2000-tallet har én stil slik vi kunne med 1970, 80 og 90-tallet.

Hun anbefaler folk å plukke litt fra det de har fra før og resirkulere klærne sine. Moten har blitt både mer personlig og mer varig. Det handler mye om å tørre å være seg selv, også i klesveien.

- Tenk enkelt, og tilfør det spesielle til slutt. Bygg på antrekket som om det var en kake. Det som er mest «crazy» er det siste du legger til. Glem for all del ikke at det viktigste er å føle seg vel, sier Lauli.

Sommerdag ved fjorden: Mikaela har bukse og topp fra Bikbok, vesken er fra Kleins. Espen har shorts fra Selected, Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth