Alt er litt rausere, slappere og mykere av bukser, bluser, jakker og gensere. Men for at ikke antrekket skal bli daft, må noe være stramt og rett. Vesker, hatt, skjerf og belter bidrar til en viss oppstramming.

- Det har vært en skandinavisk, ren, klassisk og enkel stil ganske lenge. Nå skal vi være mer feminine igjen, gjerne med blomstrete bluser og høyt liv på buksene, og da kommer beltene tilbake. Beltemoten har ikke tatt helt av ennå, men den er i gang. Stadig flere spør etter belter nå, folk vil markere midjen igjen, forteller Cecilie Klein Reinertsen, daglig leder hos Bogart Cosmo.

De siste årene har gensere og skjorter vært utenpå bukser og skjørt. Nå er det tid for å putte skjorten nedi buskene igjen.

Mer pynt

- Skjerfmoten har vært stor, men mange er litt mette av de store skjerfene nå. Derfor har det kommet tynne, lette skjerf i silke og ull. Disse fungerer mer som pynt enn noe som varmer i halsen. Bruk skjerfet som en del av antrekket og heng det gjerne over skuldrene. Mange velger skjerf fremfor en jakke over festkjolen, sier Reinertsen og legger til at hattemoten også er på full fart inn igjen.

- Folk er mer modne for hatt nå. Mange bruker stråhatt om sommeren, og i år en den ikke bare forbeholdt stranda, men er tenkt som en del av antrekket når du skal ut på byen.

Årets vesker er langt strammere enn før. Veskepodusentene har valgt å bruke mindre silikon i materialene slik at skinnkvaliteten er stivere enn hva vi har vært vant til.

Strengere vesker

- Det er rettere former på veskene i år. Nå skal veskene kompensere for at klesstilen har blitt mer feminin. Det er ikke så mye av posevesker lenger, noe som henger sammen med klesstilen for øvrig. En stivere veske gir et mer kledd uttrykk enn en slapp veske. Også selskapsveskene er strammet opp i år. Det skal være lite og ganske firkantet det du har i hånden til finkjolen din.

- Det er stramme linjer, stivere former og et mer konsist uttrykk enn tidligere, sier Reinertsen.

Gunnel Christina Lyng Paulsen er lærer ved makeup og styling på Norsk Fotofagskole og understreker at det er renere linjer på veskene i år. Alt «stashet» har forsvunnet.

- Det er ikke mye pynt og detaljer. Detaljene er eventuelt store dusker, men det er ikke noe mye ekstra på veskene i år. Det er enkelt og rent. Og det skal være plass til mye i vesken din, pc`n og i-paden fremfor alt. I tillegg tror jeg det kommer en hekle-trend, med mer av bohem-stilen på veskene, sier Lyng Paulsen.

Pøs på med print og blomster

- Vi har hatt en fase med en litt androgyn stil og en britisk stil med kabelstrikk og oilskin. Den moten kan lett blandes inn i den mer amerikanske dapper-stilen vi ser nå med høye liv, litt mer feminine snitt og et enda mer kledd uttrykk.

Og du trenger ikke være redd for å bruke blomstrete skjerf til en skjorte med mønster. Det er bare å pøse på med begge deler, ifølge Reinertsen.

- Småprikkete shortser med blomstrete skjorter er kjempetøft sammen. Men altså en helt rett, stram og enkel veske til.

Rett og enkel, kun med en stor dusk. Fra Vero Moda.
Firkantet skinnveske fra Object
Cecilie Klein Reinertsen, daglig leder ved Bogart Cosmo med stråhatt, blomstrete skjerf over blomstrete skjorte, jeans med belte og en stor, stram veske.
Store skjerf og store selskapsvesker fra Vero Moda
Stor, stram veske fra Bogart Cosmo.
Store, firkantede vesker uten for mye pynt. Fra Bogart Cosmo.
Stilren og stram selskapsveske fra Bogart Cosmo