Det er fortsatt vanskelig å være Drake. Helt siden han i kjølvannet av Kanye Wests fantastiske «808s & Heartbreak» dukket opp som den fremste representanten for en generasjon som både var kul og følsom på samme tid, har dameproblemer og den byrdefulle berømmelsen vært favorittematikken på plate – gjerne innpakket i en god dose ensomhet og passiv-aggressivitet. Så også på «Views», som i stedet for å ta nye steg fra sin forgjenger «Nothing Was The Same» tematisk ligner mer på «Take Care» fra 2011.

Dette er også hemskoen til en plate som melodiøst er helt i toppsjiktet. «This year for christmas I just want apologies» og «why do I want an independent woman to feel that she needs me?» er begge linjer hentet fra «Redemption», Drake på sitt aller mest tras(s)ige. Innimellom føles «Views» som en Drake-parodierer-Drake-skive, og jeg savner Drake som pusher grensene i stedet for å holde seg innafor de mer konforme rammene.

Samtidig er Drake fortsatt en magiker med melodi. Tilsynelatende lager han en hit som det var det enkleste i verden, han er teknisk helt strålende som rapper og er også et oppkomme av sitatverdige tekstlinjer – la gå at det i støytene så vidt krysser grensa til corny («I got so many chains they call me Chaining Tatum» («Pop Style»)).

Som på Kanye Wests «The Life of Pablo» har «Views» en fullpakket liste med bidragsytere. Det er riktignok Drakes MS-rammede husprodusent, Noah «40» Shebib, som holder det meste i tøylene. Lydbildet er organisk, og «40»s forkjærlighet for sampling av nittitalls-r&b er virkelig fornøyelig. I møtet med Drakes meloditeft borger dette for et nedpå uttrykk, brutt opp av noen flotte dancehall- og afrobeat-rytmer. Med jevne mellomrom kommer noen velplasserte breial-spor, «Hype», «Still Here (årets kuleste flyt)», blytunge «Grammys» (med partner in rhyme Future) og tittelsporet er Drake på sitt mest knivskarpe og nødvendige på en tyve spor lang skive.

Det noe navlebeskuende preget til tross, «Views» er et album i ordets rette forstand og tilbyr et flott soundtrack til sommerhalvåret.

Anmeldt av ALEXANDER ØVERÅS KARLSEN

Drake - «Views» Foto: Universal Music