- Å gå her mellom trehusene i Skolegata, det gjør noe med meg, sier Gerd Åberg.

Med hendene hvilende bak på ryggen spaserer hun bortover den brosteinlagte gata mens hun titter opp på de velkjente, fargerike trehusene. Det er tirsdag formiddag, og fem av seks styremedlemmer i Iladagan har samlet seg for en prat og pust i bakken før festdagene braker løs.

Det kan se ut til at Iladagan kan bli heldige med været. Torsdag målte Trøndelag den høyeste temperaturen i landet i år.

«Bøgda i byen»

Det startet i det små da kirka og Ila velforening arrangerte en Iladag for 30 år siden. I løpet av årene har arrangementet vokst, og i dag er Iladagan blitt til en seks dager lang folkefest. Det hele lar seg gjennomføre, mye takket være frivillighet og ildsjeler som er stolte av og glade i bydelen sin.

- Ila er en fenomenal bydel. Ila er «bøgda i byen», her står vi sammen i sorg og glede, sier Åberg, styrets virkelige veteran har vært med på å arrangere Iladagan siden starten.

Børge Pedersen har sin egen nøkkel til Ilen kirke. Så spørs det hvor lenge kirkevergen vil la ham beholde den.

Under Iladagan åpner folk bakgårdene sine for bakgårdskonserter, styret samarbeider tett med menighet og skolene i området, restauranter og kafeer huser konserter og næringslivet i bydelen stiller som sponsorer.

- Du kan sikkert finne lignende miljø i enkelte borettslag rundt omkring, men for en hel bydel, så tror jeg miljøet vi har i Ila er unikt, sier styremedlem Jens Hoel.

Han tror det gode miljøet kommer av at innbyggerne i bydelen er inkluderende og flinke til å utnytte tilbudene som finnes i området.

Feirer 30 år

Styret venter flere tusen besøkende innom bydelsfestivalen. Når festivalen feirer 30-årsjubileum, er det med artister som Dr. Bekken, Ulf Risnes og Hans Bollandsås på programmet. Et høydepunkt i løpet av festivalen mener styret vil bli konserten med Jack Vreeswijk, som har gått i fotsporene til sin far, Cornelis Vreeswijk.

- Konsertene er med på å dra flere folk. Vi har også blitt mer proffe de siste årene, så i dag vet nok mange flere av Iladagan enn tidligere, sier styreleder Harald Rokkones.

I tillegg til konserter, arrangeres alt fra utstillinger, marked, bassemesterskap, re-designverksted, fotballkamp til trylleskole i den vårgrønne bydelen i løpet av festivaluka.

- Det gjelder å ikke være umakredd, da kan man få til alt, sier Åberg med et smil.

Iladagan varer fra tirsdag til søndag.

Ilaveteran: Gerd Åberg trives på bøgda, så lenge bøgda ligger i Ila. Foto: Morten Antonsen