- Jeg blir stoppet på gata flere ganger daglig, av både kjente og ukjente, som spør meg om jeg har åpnet restauranten min. Da forsikrer jeg dem om at når jeg åpner, da vil det ikke være noen hemmelighet. Jeg skal vite å si fra!

Reneé Fagerhøi gleder seg nå.

Bakgården i Prinsens gate

Men det er ennå «noe» arbeid som skal gjøres før hun kan ønske velkommen til restauranten hun for lenge siden har fortalt at skal hete Bula. Og nå er det avgjort hvor hun skal holde til, i bakgården i Prinsens gate 39, bak Kreftforeningens lokaler, med Max Bingo som nærmeste nabo – i et lokale nesten uten vindu, der mange vil huske at Pazar med ymse innvandrerbutikker og serveringssteder holdt til for noen år siden, bak gamle Posepilten og Fruktkorga Tahir, men nå er inngangen fra Dronningens gate murt igjen.

- Ryktene har lenge gått over at det var hit du skulle?

Må ikke være «for fint»

- Jeg vet, men det tok lang tid før jeg bestemte meg. Jeg har sett på mange fine lokaler, steder der det bedre infrastruktur for restaurantdrift, men kanskje de rett og slett har vært for fine for meg? Disse lokalene følte jeg umiddelbart at hadde atmosfæren jeg jaktet på, sier Reneé.

- Men det er litt å ta fatt i her?

- Du synes det ja, ler Reneé. – Joda, men til gjengjeld er ikke så mye å rive og å flytte på. Her kan en definere ting på fritt grunnlag, sier Reneé, mens hun skritter opp hvor hun skal ha selve kjøkkenet. Masse plass i et lokale som nå er preget av ubehandlede gipsplater på vegger, ubehandlet betong og ymse flis på gulv og gjenmurte gamle døråpninger.

Kveldsrestaurant for 40

- Jeg har jobbet i noen år på en restaurant der det har vært hundre prosent trivelig, men der ingen kan påstå at kjøkkenforholdene er optimale. Nå kan jeg få kjøkkenet akkurat som jeg vil ha det, sier Reneé – som har valgt å være kompromissløs også på andre felter. Restauranten vil ha plass til cirka 40 gjester og vil bare ha åpent på kveldstid når den åpner i mars-april.

- Her blir det ingen uteservering, her kommer aldri sola inn og vi er tilbaketrukket fra gatebildet. Vi skal jo ha skilt utenfor, men de fleste som kommer hit vil nok vite hvor de skal i utgangspunktet. Vi skal ikke prøve på alle ting samtidig, vi skal være god på det velger å være god på, sier Reneé, som når hun blir bedt om å definere hva slags restaurant Bula skal være, mener at den franske definisjonen neo bistro ligger nærmest. Ambisiøs, ujålete mat av mange typer, ikke hvit damask, ikke fine dining, ikke filetkjøkken, ikke noen spesiell stor satsing på øl.

Ikke så lite kaviar og dyr champagne

- Vi skal absolutt ha øl, men jeg synes kanskje den greia har tatt vel mye av. Vi vil satse mest på vin – kanskje spesielt musserende. jeg er generelt ikke så opptatt av luksus, men for kaviar og champagne gjør jeg unntak. Jeg håper de fleste som kommer hit vil spise meny, men det vil nok være åpning for å sitte i baren og spise en enkel rett. Men akkurat hvor vi lander i detalj er det for tidlig å si noe om, sier Reneé Fagerhøi som selv kommer til å jobbe i restauranten hver kveld, og som vil ha to kokker til, samt personale på to-tre til. – Vi skal ha en avslappet stil, men samtidig vise gjestene at vi synes det er stas at de kommer. De skal føle seg velkomne her, sier Reneé som føler seg privilegert, ettersom hun har hatt stor pågang av dyktige folk som vil jobbe med henne, i en periode der det er mangel på kvalifisert arbeidskraft i sektoren.

Samarbeid med Kopreitan

Hun hadde også flere som var interessert i å gå inn som investor i Bula, men endte til slutt hos Karl Johan Kopreitan, som hun følte skjønte hvor hun ville. At det er samme Kopreitan, via Trym bolig, som er huseier til restaurantlokalene, sier hun at egentlig er tilfeldig.

- Hvilken eksisterende restaurant i Trondheim kommer Bula til å minne mest om?

Spennende nytt mat-distrikt

- Veldig vanskelig å si, ambisjonen er at «Bula» kommer til bli noe som ikke finnes her før, men vi etablerer oss i et strøk i byen som begynner å bli et spennende matområde, med nyoppussede Kieglekroa, Emile's Eld og Mathallen som nærmeste naboer og Røst på teatret litt lenger opp i gata, sier Reneé. Etter et år med svært høyt aktivitetsnivå spredd på mange felt, gleder hun seg til å fokusere. Men fortsatt har hun kokeboka hun skal gi ut neste høst, hun har noen opptaksdager igjen av TV2-konseptet «Fingrene av fatet» som hun er en del av fra 2017 av, og hun har fast spalte i mat-magasinet NORD. Blant annet. Førsteplassen i «Top Chef» ga litt av en effekt.

- Ja, det må jeg virkelig si har vært overveldende, langt, langt over forventningene. Jeg trodde ikke folk så på Tv lenger, gliser Reneé Fagerhøi.

Her blir det: Reneé Fagerhøi skal åpne sin egen restaurant i bakgården innenfor dette huset i Prinsens gate. Foto: Aleksander Myklebust, Adresseavisen
Trenger noen måneder: Mye arbeid skal til før disse lokalene er omskapt til restaurant Bula. Foto: Aleksander Myklebust, Adresseavisen
Bakgårdsrestaurant: Reneé Fagerhøi har funnet sin bule... Foto: Aleksander Myklebust, Adresseavisen
Trenger noen måneder: Mye arbeid skal til før disse lokalene er omskapt til restaurant Bula. Foto: Aleksander Myklebust, Adresseavisen
Seieren åpnet muligheter: Reneé Fagerhøi har hatt et svært travel år etter at hun vant Top Chef på Tv 2. Endelig skal hun fokusere på åpningen av egen restaurant. Foto: Aleksander Myklebust, Adresseavisen