For at denne anmeldelsen ikke skal føre til opprør og tanngniss hos Rosenborg-supportere, er det innledningsvis viktig å opplyse om at anmelder er uinteressert i fotball. Jeg ser aldri en tv-sendt RBK-kamp og har kun gjestet Lerkendal stadion én gang. Som ansatt i Adresseavisen er det selvsagt vanskelig å unngå klubben, og jeg har vært på Brakka i et par sammenhenger hvorpå Nils Arne Eggen fnyste av irrelevante spørsmål og Steffen Iversen holdt på å sovne halvveis i et mer gjennomgripende portrettintervju.

Men så skrøpelige basiskunnskaper kan også være et fortreffelig utgangspunkt for å se en tv-serie om Rosenborg. Hvordan er disse gutta egentlig? Hvordan lever de utenfor matta? Og hvordan blir de best?

Dokumentarserien «Ingen banker RBK» har fulgt klubben på innsida gjennom hele sesongen 2016, fra vintertreningene til cupfinalejubelen. Flere måneder bak kulissene burde derfor by på mer enn bilder fra «Brutter'n»s peptalk i garderoben.

Første episode utvidet dessverre ikke horisonten det spøtt. Profilen Pål André Helland bekrefter den lille informasjonen jeg hadde fra før om angrepsspilleren: Et konkurransedrevet lemen som koker over av ukvemsord hvis han kåler det til på trening i Abrahallen. Men i likhet med lagkameratene finner han mindfulness i dataspill, iPhone og Cola.

Vi får være med på treningssamling i spanske Marbella der jeg også får bekreftet min vanetro om fotballspillere som en bøling forsentkommere og sosemikler utenfor banen. Et bøteleggingssystem skal imidlertid stramme dem opp, og du får eksempelvis en hundrings i bot hvis du har feil farge på spilleskjorta. Reglene er på førskolestadiet, men åpenbart ikke så enkle å følge for folk som må konse på lissepasning.

Og så har du hovedtrener Kåre Ingebrigtsen. «Faen gutta, nå er det alle mot oss. No starte krigen!» er sjefens krigshisser-retorikk før sesongens første bortekamp mot Odd. Gjesp.

Men så går programskaperne lykkeligvis litt mer i dybden. I andre episode får vi blant annet et rørende møte med banemester Anders Øien, en tidligere rusmisbruker som sier han fikk livet i gave da RBK ga ham en sjanse. Det er også gøy å bli med hjem til trener Ingebrigtsen som viser seg å ha interiør og kjøretøy i RBK-fargene svart og hvitt (snøhvit Mercedes!).

Videre blir seerne bedre kjent med veteran og tobarnsfar Micke Dorsin. Han pådrar seg en lei skade i Marbella og før hatoppgjør mot Molde gir han lagkompisene den vanskelige beskjeden: Han legger opp.

«Ingen banker RBK», som sendes på «machokanalen» Max, er nok i utgangspunktet myntet på menigheten av RBK-supportere og fotballinteresserte. Og den er stor. Men også for oss med kjetterske tilbøyeligheter (les: totalt uinteressert) er dette fin underholdning. Det er umulig å ikke bli grepet av «bromance», samhold og seriøsitet innad i klubben. Og får du ikke gåsehud når Rosenborg banker Molde, så er du iskald. Eller Molde-supporter.

Anmeldelsen er basert på de tre første programmene.

Anmeldt av KARI HOVDE

Nede for telling: Veteran Mikael Dorsin meddeler resten av lagkameratene en viktig nyhet. Foto: Discovery Networks