«Dette kaller jeg juleøl», meldte en av dommerne. En annen nøyde seg med å notere «Mmmmmmm». Ølets fylde, rikhet og smak av sjokolade, kaffe og toffee sjarmerte juryen. Klar 6-er på terningen, som den eneste av svakølene.

Her finner du juleøltesten 2017

Seks kamerater tok sjansen. Nå brygger de 65 000 liter øl

Startet i et utested

–Jøss, det var gode nyheter. Nå ble jeg veldig glad. Det er alltid hyggelig å få en god tilbakemelding på det man holder på med, er første reaksjon på testseieren fra daglig leder Geoffrey Jansen van Vuuren i Amundsen bryggeri i Oslo.

Bryggeriet startet som et mikrobryggeri i tilknytning til et utested i sentrum av Oslo i 2011. Den gangen var bryggekapasiteten på fem hektoliter. I 2013 flyttet de bryggeriet til Nydalen, og økte kapasiteten til 10 hektoliter. Tre år senere, i 2016, var det igjen behov for å utvide, nå med et nytt bryggeri ti minutter med tog sør for Oslo i retning Ski. I dag er kapasiteten 42 hektoliter i et 3500 kvm stort produksjonslokale. Ved tredje forsøk bygget man for fremtidig vekst.

–Vi kan ikke bygge nytt hele tiden. I inneværende år kommer vi til å brygge totalt 500 000 liter. 30 prosent eksporteres til 12 land, hvor Storbritannia, Sverige og Sveits er våre største markeder. Å eksportere gir et bra tillegg til inntektene våre, sier Jansen van Vuuren.

Kun øl på boks

Amundsen bryggeri har bare boksøl. De mener at det fører til at ølet holder seg friskere lengre og at bruk av boks også er mer miljøvennlig enn flasker, både transportmessig og med tanke på at det fortsatt er pant på bokser.

–Super Santa er et øl som har bredt bruksområde. Det kan nytes både før mat, til mat eller uten mat. Christmas Pudding er mer ment som et dessertøl, sier Geoffrey Jansen van Vuuren. Det er laget 8000 liter hver av Super Santa og Christmas Pudding. Norgesgruppen og Coop har sammen med Gulating sikret seg hele volumet.

Geoffrey selv er fra Sør-Afrika og kom til Norge i 2009 på grunn av sin norske kjæreste. Totalt har bryggeriet i dag åtte ansatte. Nylig har Amundsen ansatt en amerikansk produksjonsleder med 16 års erfaring fra Ska Brewery i Colorado.