Tre hoppende glade radiofolk står i studioet i første etasje i Adressahuset ved Bakke bru i Trondheim. Styret har vedtatt en tiltakspakke som gjør at de i siste sekund unngikk konkurs.

- Hvor glade er dere?

- På en skala fra en til ti er vi på 25, sier Erik Arnøy. Han har vært med i radioen fra starten for to år siden, men går nå inn som daglig leder og blir den andre ansatte i radiokanalen.

- Han har engasjement, er god på å organisere og er god på radio, sier den første ansatte, Bård Danielsen, om den nye daglige lederen.

Tomt for penger

Radio Trondheim overlevde toårsdagen sin i november, men så var det i ferd med å bli bråstopp. Stasjonen hadde ikke mer penger å drive for. Et forsøk på pengeinnsamling fra byens befolkning hadde ikke lyktes. Tanken var å utvide aksjekapitalen ved å få folk i byen til å kjøpe aksjer for til sammen 700 000 kroner.

- Vi fikk inn 120 000 kroner fordelt på 77 aksjonærer, men det var ikke nok, sier styreleder Marianne Danielsen. Radiostasjonen har ifølge styrelederen en gjeld på 750 000 kroner.

Til mandagens styremøtet lå det to alternative forslag til vedtak på bordet. Det ene var å begjære oppbud, altså be om at det blir åpnet konkurs for selskapet. Det andre var en ny tiltakspakke.

Tredje bergingsforsøk

- Det vil si forsøk nummer tre på å berge radiokanalen, sier styrelederen. Hun har kalt radiostasjonen for en radio med hjertet i byen.

Marianne Danielsen har vært største aksjonær i radioselskapet, mens broren hennes, Bård Danielsen, har vært programleder og radioens stemme utad. Han har også vært den eneste i full stilling.

Nå bobler de tre i radiostudioet over av forslag til tiltak og ideer for hva de skal gjøre. Allerede i desember flytter de inn i Olavskvartalet og blir en del av kulturmiljøet der. De skal være nærmeste nabo med scenen i første etasje i det nye kulturhuset. Her holder Trondheim Symfoniorkester til. Musikk- og kulturskolen er her, og en platebutikk blir en annen nabo de gleder seg til. Radio Trondheim skal bli en del av det levende kulturlivet i Olavshallen.

- Jobbet så hardt

- Jeg var så sliten da styremøtet begynte mandag, sier Bård Danielsen.

- Det var 50–50 om det ble konkurs eller fortsatt drift. Vi har jobbet så hardt for å få det til.

Radio Trondheim har som mål å få inntekter på 1,5 millioner kroner i 2018. Ifølge Marianne Danielsen har de signert avtaler for halvparten. Det er blant annet reklameavtaler med Coop og Trønderenergi og avtale med Trondheim Symfoniorkester om å sende konsertene direkte på radio.

- Men dette er avtaler som først gjelder fra nyttår. Problemet nå var likviditeten. Klarer vi å holde ut? var spørsmålet Marianne Danielsen stilte før styremøtet mandag kveld.

Tall fra Brønnøysundregistrene viser at Radio Trondheim hadde et driftsresultat på minus 511 000 kroner i 2016. Adresseavisen skrev i begynnelsen av november at det så mørkt ut, og at Radio Trondheim risikerte å måtte legge ned driften før årsskiftet.

Dialog med kreditorer

Tiltakspakken innebærer å omgjøre gjeld til aksjekapital og å gå i dialog med en av de store kreditorene, rettighetsorganisasjonen TONO, som forvalter musikkrettigheter på vegne av komponister, låtskrivere, tekstforfattere og musikkforlag.

- Vi håper å få betalt gjelden til TONO i månedsbeløp og ikke kvartalsbeløp, sier styrelederen. Marianne Danielsen mener det ikke er samsvar med hvor mye de betaler til TONO og hvor mange lyttere de har.

- Vi betaler etter nedslagsfeltet vårt som er på 270 000 lyttere, men vi vet ikke hvor mange lyttere vi har. Vi har ikke hatt råd til lytterundersøkelser, sier styreleder Danielsen. Hun mener likevel at det har vært vanskelig for radiokanalen å komme ut av oppstartsfasen.

Ferske tall fra Medietilsynet viser at nordmenn hørte mindre på radio i oktober i år enn i samme måned i fjor.

Fra oktober i fjor til oktober i år hører nordmenn ti minutter mindre på radio per dag, daglig lytting har minket fra 87 til 77 minutter.