Filmfestivalen i Haugesund er i år bedre på norsk dokumentarfilm enn spillefilm. I hovedkonkurransen er Solveig Melkeraaens «Flink pike». Den fikk stående applaus på urpremieren. Den 36 år gamle filmskaperen fra Øksnes, som har fått en rekke kortfilmpriser, blant annet på Minimalen, langfilmdebuterer med en dokumentarfilm som fortjener publikum og oppmerksomhet.

«Flink Pike» er en svært nærgående beretning om en dyktig, lovende ung filmskaper som får alvorlige psykiske problemer med tung depresjon. Filmen skildrer henne, kjæresten og hennes nærmeste gjennom opp- og nedturer, i sorg og glede.

Dokumentarfilm om egen historie er et velbrukt grep, men det er sjelden filmskapere går så langt som Melkeraaen. Scenene hvor hun filmes mens hun får elektrosjokkbehandling er kraftig kost, men måten filmen som helhet er fortalt på, gjør at den kaster godt og utfordrende lys over et voksende samfunnsproblem.

Humor, dramatisering og familieidyll veksler med sår flue-på-veggen- dokumentar. I en scene møter hun medstudenter fra filmskolen, som først sliter med å tro at den dyktige jenta de kjente, så til de grader har mistet troen på seg selv.

Melkeraaen, kjæresten, hennes foreldre og søsken bidrar til at et for mange tabubelagt problem skildres nedenfra med mange av filmmediets styrker. «Flink Pike» er en sterk, modig og god film, som får kinopremiere 10. oktober, på verdensdagen for psykisk helse.

Den andre norske dokumentaren på festivalen er også en dyktig kvinnelig filmskaper som vender søkelyset mot seg selv, med filmatisk dristighet, om på helt annet vis. «Remake.me» er en slags poetisk remiks av Unni Straumes filmkarriere.

I filmen ser hun tilbake på sitt liv og sin karriere og kobler scener fra sine filmer med egen historie og refleksjoner om livet, døden og kunsten. Det låter pretensiøst og selvopptatt, men gir fabulerende film, hvor gode scener fra «Til en ukjent» og særlig «Thranes metode» får godt, nytt liv. Den personlige stemmen som ofte etterlyses i norsk spillefilm, er merkbart til stede i Melkeraaen og Straumes dokumentarer.

Tøff kamp: Kjæresten Ravn Lanesskog støtter Solveig Melkeraaen når hun rammes av alvorlig depresjon i «Flink pike».