I åtte år har de holdt koken i Dronningens gate, Bangkok Café er blitt som veteran å regne blant byens thairestauranter.

Godt rykte har den og, rost av anmeldere og matfolk i åresvis. Nå er det en stund siden vi har vært der, vi følte den var litt på villspor en periode, med fokus på sushi fremfor rendyrking av thai-maten. Nå er den rå fisken borte fra menyen, mens interiør og konsept er det samme som før – finn bordet selv, gå til disken for å bestille.

– Jeg har lyst på en skikkelig sterk thai-salat, sier anmelderkollega Mats, som er godt bereist i det enkelte kaller «smilets land». Mats går til disken og bestiller, først får vi en trippel forrett; stekt wonton med svinekjøtt, kylling satay og thai-fiskekaker. Godt alt sammen, men det er sausene som gir et virkelig løft. Fiskekakene med hvitløk- og ingefærsmak møter peanøttsaus, den saftige kyllingen mot søt chilisaus med hakkede nøtter. Smakene er mange, men de harmonerer.

Salat med futt

Så kommer thai-salaten, mengder av strimlet, umoden papaya, bittesmå, tørkede reker, et par tomatbåter – og en god del chili, også frø.

Første smak er fantastisk forfriskende. Den grønne papayaen møter sjøsmak og frisk limesaft, mens chilien kiler liflig. Et par gafler senere er situasjonen en annen. Jeg får akutt hikke- og nyseanfall samtidig, det brenner i ganen.

– Jeg ba om å få salaten i ekte thai-style, gliser Mats. Ti minutter senere begynner det å roe seg. Med en viss tilfredshet ser jeg at også Mats setter en del av salaten til side.

– Dette var skikkelige saker. Frisk, syrlig og sommerlig. Og ekstremt sterk, slår han fast.

Kan sin curry

Med god timing kommer hovedrettene inn. Til meg en Tom Yum Gang; thaisuppe med scampi, koriander, chili, sitron, tomat og sopp. Den er herlig syrlig, korianderen trer tydelig fram, og i denne retten er chili-nivået merkbart, men behagelig. Scampiene er saftige, dette er gode saker.

Mats får kyllingkjøtt i rød curry, med bambusskudd, kokosmelk og mini-aubergine.

– Retten er veldig smakfull og delikat, samtidig som den oppleves mild. Veldig bra balansering av alle smakene, sier Mats fornøyd.

Mens vi venter på dessert, plukker vi litt fra thai-salaten som fremdeles står på siden. Den friske smaken lokker, så vi glemmer hvor fatalt brennende den er. Det er en lettelse når servitøren tar den inn. Desserten er tung: Jeg får banan kokt i kokosmelk med sukker. Veldig godt, men også endimensjonalt i sin sødme. Vanskelig å spise opp, kvalmende mot slutten. Mats får også sin dose sukker, melboller i en veldig søt te.

– Interessante smaker, men så søtt, sier Mats.

Folket ramler inn

Regninga skremmer ikke. Rett under tusen kroner for tre forretter, to hoverretter, en salat, to desserter og fire singha-øl. Det er i hele tatt lite å utsette på Bangkok Café for tiden.

Det synes tydeligvis flere. Det lille lokalet var tomt da vi ankom i fire-tiden. To timer senere er det fullt.

Maten har kommet med perfekt timing, servitørene har vært hjelpsomme, selv om alt må bestilles i disken. All mat føles autentisk og frisk, kyndig laget fra grunnen.

Inntrykket etter besøket er klart: Bangkok lager fortsatt genuint bra thaimat.

Total; terningskast 5 – Fremdeles i førersetet når det kommer til thaimat – sterke prestasjoner på alle måter.

Mat og drikke; terningskast 5 – Genuin thaimat med importere råvarer, uten snarveier. Sparsomt vinkart, men mye annet som ingefærsaft og kokosdrikke.

Service; terningskast 4 – Kan akkurat nok norsk til at kommunikasjonen går knirkefritt. Vennlig, jovial, men tar ikke bestilling ved bord.

Atmosfære; terningkast 4 –Gjenstander fra Thailand hengt opp litt her og der på veggene, koselig og imøtekommende på sitt særegne vis.

Pris; terningkast 5 – Kanskje billigere før, men hvem var ikke det? Stor hovedrett til kr 150,- gir ingen grunn til å klage.