Halilovic har tidligere laget forestillingen «1000 zašto 1000 zato» («1000 hvorfor 1000 derfor»), som premierte på Teaterhuset Avant Garden i 2010.

Den tok utgangspunkt i Halilovics erfaringer fra krigen i Bosnia og Hercegovina på 90-tallet. I kveld står hun på Avant Gardens scene med det splitter nye stykket «Telling the Truth».

Oppdaget konsentrasjonsleir

– De to forestillingene er formmessig ganske like. Den største forskjellen er nok at den første tok utgangspunkt i mine dagboknotater over en tidsperiode på ti år, mens «Telling the Truth» tar tak i én konkret hendelse, sier kunstneren. Hun forteller om hvordan faren hennes, som jobbet for en muslimsk humanitær organisasjon, var en del av en liten gruppe mennesker som oppdaget konsentrasjonsleiren Manjaca ved hjembyen deres Banja Luka.

– Slik faren min husker det, var det rundt 1500 utsultede, muslimske menn i fangeleiren. Jeg husker at han kom hjem med omtrent 40 små lapper der fangene hadde skrevet beskjeder til familiene sine. Pappa satte sitt eget liv i fare for å informere om konsentrasjonsleiren, han måtte dele historien. Jeg har nok arvet den trangen til å dele, forteller Halilovic. Samtidig får hun gitt publikum et inntrykk av hvordan det var å være 12 år under Bosnia-krigen.

– Noen ganger het jeg Sanja, som er et kristent navn. Man risikerte å bli drept bare på grunn av sitt muslimske navn, sier hun.

Møtte to Karadzic-er

Under arbeidet med forestillingen fikk Halilovic kontakt med Karadzics forsvarer, og på et tidspunkt fikk hun også øyekontakt med den tiltalte, uten at de fikk snakket sammen.

– Det var ikke en hverdagslig opplevelse, for å si det sånn! Det gjorde noe med meg. Først tenkte jeg bare «det er ham! Han ser på meg!», men da den umiddelbare følelsen hadde lagt seg var det interessant bare å observere ham, sier hun.

Langt mindre planlagt var det at Halilovic skulle møte enda en Karadzic, som har endt opp med å bli en bidragsyter i forestillingen. Elhad Karadzic er en av dem som satt fanget i Manjaca, og har skrevet sanger og bok om sine opplevelser. Det var i Oslo, under en bokpromotering, at han fikk høre om Halilovic og hennes prosjekt.

– Elhad var faktisk den første jeg snakket med etter å ha møtt Radovan Karadzic. Det var dagen etterpå, og jeg hadde ikke klart å snakke med noen andre før han ringte, forteller kunstneren.

Halilovic bruker sang, videoscenografi, musikk og teater for å fortelle sin historie. Hun legger ikke skjul på at det kan være utfordrende.

– Det hender jeg får mareritt. Men de skremmer ikke meg, jeg kommer fra Bosnia, vet du!

Teaterhuset Avant Garden i kveld til og med søndag kl. 19.00.