– Jeg føler meg litt som en trønder nå, sier forfatter, geolog og journalist Reidar Müller over telefonen fra hjembyen Oslo.

Hans tipp tipp tipp tipp tipp tipp tipp oldefar Hans Müller kommer nemlig fra Trondheim. Det fant han ut i forbindelse med et DNA-prosjekt han gjorde da han skrev boka «Det som ble Norge».

Men han har reist mye lenger tilbake i tid en sju ganger tipp, og oppdaget mye mer enn familiebånd.

– Som for eksempel?

– Som at det ikke bare er Oddvar Brå som kommer fra Hølonda. Det gjør Norges eldste sandkorn også, ler Müller. Sandkornet er 3,6 milliarder år gammelt og stammer mest sannsynlig fra Grønland. Hvordan det har havnet i Midt-Norge er en kompleks historie om bevegelige kontinenter. Det er slike ting Müller er opptatt av, og som han prøver å forklare i boka. Når fikk vi granskogen, hvordan ble fjell og fjorder til, og hvorfor har nordmenn hvit hud. Boka, som blir utgitt av Aschehoug, er selve fortellingen om Norge.

Naturen griper inn

Ideen til boka fikk Müller da han var hos en bokhandler og tittet i turistbøker om Norge. Han ble overveldet av bilder av fjorder og fjell, men det sto knapt noe om hvorfor Norge har slik natur. Derimot sto det mye om Liv Ullman, A-ha, Munch og Ibsen. Geologen ble provosert og samtidig inspirert til å skrive en bok om landets forhistorie, som går 2902 millioner år tilbake i tid.

– Når naturen griper inn i livene våre som den gjør i Norge, så er det viktig å vite hvorfor naturen er slik den er. Norge har verken Nokia, Ericsson eller Volvo, vi baserer oss på naturressurser. Tenk bare på hvor mye vi bruker naturen her i landet. Da er ikke dette sær eller rar informasjon man lærer for moro skyld. Det er en del av allmenndannelsen, tenker jeg, sier han.

Geologen har alltid vært nysgjerrighet på hvordan ting henger sammen, og prøver å overføre denne higen etter kunnskap til sine tre barn.

– I sommer dro jeg med meg datteren min på ti år rundt til forskjellige myrer for å lete etter trestokker. Hun fikk kanskje en liten overdose, men det er klart at jeg prøver å gi barna mine litt naturvitenskapelig allmenndannelse, sier han.

Vulkansk havbunn

«Det som ble Norge» er for alle som er interessert i landets forhistorie. Den har et personlig preg over seg, og er fylt med underholdende, artige fakta om Norge.

– Som for eksempel?

– Som at hvis man vandrer gjennom Trondheim fra Gløshaugen, over Nidelva og nedover mot havna, vandrer man også på gammel vulkansk havbunn, skjøvet inn over Trøndelag under en fjellkjedekollisjon for over 400 millioner år siden, sier han, og fortsetter:

– Nidarosdomen er bygget opp av hele 70 ulike steintyper. Den eldste delen av kirken, oppført i middelalderen, består av grønnstein og kleberstein hentet fra distriktet. Disse bergartene var også en gang vulkansk havbunnskorpe.

– Og da de DNA-analyserte et vikingskjelett fra Nærøy i Nord-Trøndelag fant de ut av personen kom fra Asia, sier Müller.

Amerikansk stein

Det er mer:

– På taket av Singsås kirke fant geologer en trilobitt som tilhører den nordamerikanske fauna. Det tyder på at en liten bit av Nord-Amerika ble hengende fast og liggende i Trøndelag fra den gangen kontinentene hang sammen, sier Müller, som sitter på mengder av kunnskap om landet vårt etter sin egen oppdagelsesferd rundt om i Norge.

– Det har vært fantastisk gøy å oppleve landet, se det med andre øyne. Forlaget skriver at Norge ikke blir det samme etter å ha lest boka. Jeg føler i alle fall at Norge ikke er det samme etter å ha skrevet den.