– Trondheim Open samler kunstmiljøene og gir publikum god anledning til å se hva vi holder på med, sier Brit Dyrnes som igjen står sentralt når arrangementet dras i gang for tredje gang i morgen.

– Tidligere har vi fokusert på offentlige rom, mens vi denne gang ser på områder som ikke er så alment tilgjengelig og ikke er så godt kjent. Til sammen omfatter programmet over 30 tilbud rundt om i byen i løpet av de fire dagene Trondheim Open varer, inkludert utstillinger som allerede er åpnet på kunstmuseet og i gallerier rundt om i byen, sier prosjektkoordinator Andreas Schille.

Den åpne kunsthelgen innledes torsdag kveld med en fest i Trøndelag senter for samtids-kunst (TSSK), som er «Base Camp» for arrangementet. Her, i Fjordgata 11, har kunstnerne ekstra grunn til å feire etter at der ser ut til å gå mot politisk vedtak for å videreføre TSSK som en selvstendig, kunstnerstyrt institusjon, uavhengig av den nye Kunsthall Trondheim. Fredag holdes et åpent fagpolitisk seminar, med deltakelse fra andre regionale kunstnerorganisasjoner i landet.

Kunst på sykehuset

I år satser Trondheim Open spesielt på å vise frem kunsten på St. Olavs Hospital. Med sine mange utsmykninger og kunstverk inne og ute er sykehuset blitt viktig for norsk samtids-kunst.

Sjefarkitekt Ragnhild Aslaksen forteller om dette i et foredrag på fredagens seminar, og lørdag inviteres publikum til å se denne store kunstsamlingen.

– Vi ønsker å gjøre folk oppmerksom på hvor enormt mye kunst som finnes på sykehuset og dessuten vise hvilken flott bydel dette er blitt. Vi tar både voksne og barn med på vandring i uteområdene og i de åpne arealene innendørs, og vi gjennomfører i tillegg en egen vandring for kunstnere, som kanskje heller ikke har oppdaget hvilken kunstskatt dette er, sier Dyrnes og Schille.

Et annet sentralt sted i årets Trondheim Open er den nye Strandveiparken, der det spesielt lørdag er flere tilbud for publikum. Blant annet blir det gjennomført et dominoprosjekt med videokassetter og holdt et kunstbyttemarked, der folk kan ta med seg kunst hjemmefra og bytte med andre. Her kommer dessuten Anne Helga Henning med sin performance «Parruk», som tar for seg fenomenet park generelt.

Parkminner

– Jeg har fulgt med på hvordan parken er bygd opp og stiller spørsmål om hvorfor vi liker å omgi oss med denne typen konstruert virkelighet, hvilke regler som gjelder og hva vi kan tillate oss i en park. Jeg har invitert forskjellige fagpersoner til å snakke om dette og vil prøve å synliggjøre sanselige minner jeg selv har fra parker, sier Henning.

Fra Strandveiparken er ikke veien lang til de åpne atelierene i Østbyen; i Lademoen Kunstnerverksteder, Gunnerus gate 7 og Rake Arbeidsfellesskap. Et fjerde atelierkollektiv som står åpent er Atelier Ilsvika. Åpen dør har dessuten flere kunstnere med eget atelier. En ny tilvekst i byens kunstbilde er Arthotel ved Tollboden, små kunstnerskapte paviljonger med intime rom for kunst, der publikum også inviteres inn.

– De åpne atelierene har vært en suksess. Folk er utvilsomt interessert i hvor og hvordan vi arbeider, sier Brit Dyrnes.