I den interaktive teaterkonserten for barn handler det om en liten gullfrosk med et viktig oppdrag: Han må stanse kongen som holder på å ødelegge regnskogen han bor i. Lyd og musikk er en sentral del av forestilllingen.

Spiller seks roller alene

Musikerne Kirsti Huke, Tone Åse og Bergmund Waal Skaslien samt skuespiller Andreas Medbøe Thoresen har alle vært med på utviklingen av oppsetningen. Underveis har det vært mye improvisasjon og lek med ideer, i tillegg til research på gullfrosk, en eksisterende og svært utrydningstruet froskeart.

– Jeg har lært meg mye om hvordan den hopper, forteller Medbøe Thoresen, som spiller gullfrosken Gullet i tillegg til flere andre roller i forestillingen. Skuespilleren er utdannet i innen fysisk teater, og har bidratt til å utvikle karakterenes bevegelsesmåter og fysiske opptreden.

– Det gjelder å holde tunga rett i munnen når du spiller flere karakterer. I starten hendte det at jeg kom inn som en veldig dyprøstet prinsesse, ler Medbøe Thoresen.

– Du må finne noen knagger å basere hver enkelt karakter på. Med stadige karakterskifter blir tempoet høyt! Berit Haltvik With har designet et kostyme med innsydde magneter som er mulig å endre underveis, det er til stor hjelp for meg som skuespiller.

Interaktiv forestilling

– Det var hele tiden et mål at ungene skulle få være med og delta, og at deres refleksjoner underveis kunne bli en del av forestillingen, sier regissør Lene Helland Rønningen. Ved bruk av fargesymbolikk og magiske objekter får barna bidra til å sette stemningen for ulike deler av framføringen.

– Hvilken krone skal kongen ha på seg nå - den røde, sinte, eller den grønne, glade? Ungene bestemmer, og påvirker både karakterens fysiske uttrykk, musikken og videoscenografien, sier Rønningen.

Musikerne improviserer innenfor et musikalsk rammeverk, i tillegg til å ta opp lyder som ungene lager for å bruke disse aktivt i forestillingen.

– Dette er en dynamisk og artig måte å jobbe på, du må være veldig fokusert, sier Kirsti Huke, som også gir stemme til froskemor. Utøverne opplever stor variasjon fra gang til gang, der hver enkelt forestilling gjenspeiler publikummet der og da.

–Jeg tilpasser min opptreden etter barnas respons og kan skru ting litt opp eller ned, alt etter hvor aktive de er og hvilken aldersgruppe de tilhører. Det krever stor tilstedeværelse som skuespiller, men det er dette som gjør prosjektet så spennende også, avslutter skuespiller Medbøe Thoresen.

"Gullfrosken" spilles på Ringve Musikkmuseum 10.- 12. oktober kl. 11.30 og 14.00.

– «Gullfrosken» er bygget rundt ideen om lydlandskap som gjenspeiler to verdener, den royale med konger og slott, og det rå og dyriske i naturen,sier regissør Lene Rønningen. Til venstre musiker Kirsti Huke. Foto: VEGARD EGGEN