Dramakomedien «Turist» handler om en barnefamilie på ferie i alpene som opplever et snøras på nært hold. Hele fundamentet i foreldrenes forhold blir satt på prøve i den dramatiske situasjonen. Hivju spiller rollen som en gammel skikompis av familiefaren.

– Vi er inne på urkreftene i mennesket i denne filmen, og hvordan vi handler i kritiske situasjoner. Mannsrollen har jo beveget seg over til støvsuging og at vi har blitt veldig flinke og myke med barn. Vi er ikke så mye ute i skogen for å kjempe lenger. Spørsmålet er om den likestilte mannen har evnene til å gjøre det som forventes av ham, sier skuespilleren som de fleste har sett som krigeren Thromod Giantsbane i «Game of Thrones». For tiden er han aktuell som fangstmann i familiefilmen «Operasjon Arktis», og nå altså som snill kompis i «Turist».

Improvisasjon

– Jeg prøver å hjelpe kameraten min så godt jeg kan, jeg forsvarer han og forstår situasjonen. Vi improviserte mye underveis i filmingen, og hadde mye moro med dette. Regissøren Ruben Östlund er kjent for å gjøre femti tagninger av en scene. Når vi kommer til tagning nummer 30 og har filmet i ti timer, så er vi ganske slitne. Vi glemmer at kamera er der, og det er da det begynner å skje fantastiske ting, smiler Hivju.

– Hvor trofast er du mot manus etter så mange runder?

– Östlund sa at jeg kunne være helt fri. Dette har vært et av de rikeste, morsomste og mest lærerike filmprosjektene jeg har vært med på. Vi fikk en sterk følelse av at vi laget denne filmen sammen, vi debatterte tema og hadde det utrolig morsomt. Fikk vi en impuls til å si noe nytt, så var det lov.

Hivju kom rett fra innspilling med «Game of Thrones» da de startet opptakene til «Turist». Første dag fikk han klar beskjed fra regissøren om å dempe seg mange hakk.

Litt for mye villmann

– «Inte så mycke Game of Thrones, Kristofer», sa Östlund. Jeg måtte skru meg ned for dette var plutselig en naturalistisk spillestil. Men det har vært en gave å få gjøre noe så annerledes. «Game of Thrones» er en slags Shakespeariansk spillestil hvor det er kraft, makt og vilje. Mens her er vi inne på fintfølende mellommenneskelige relasjoner og stemninger. Han trives utmerket med begge filmsjangrene, og liker både å høvle ned folk med sverd og spille en følsom, forståelsesfull bestekompis.

– Jeg prioriterte bort veldig mye for å kunne være med i denne filmen. «Turist» hadde en lang innspillingsperiode som gjorde at jeg ikke kunne booke noe annet på fire-fem måneder, men det gjorde jeg med lett hånd. Denne filmen ville jeg gjøre for alt i verden.

Nå skal han i gang med femte sesong av «Game og Thrones». Deretter er det duket for innspillingen av «Birkebeinerne», en ny skandinavisk film med Nils Gaup ved regiroret.

– Vi skal fortelle historien om de to karene som fraktet kongsbarnet over fjellet med en diger hær etter seg for å redde Norges kongsblod.

«Turist» hadde førpremiere i Trondheim i går, og har premiere i resten av landet og i USA på fredag.