- Jeg tror det vil bli veldig bra, og har regnet ut at vi må starte klokka ni for at vi skal bli ferdig i tide, sier Alexander Pettersen foran The Souths foreløpig siste konsert på Blæst 5. desember.

Avskjedskonserten er nesten på dagen åtte år etter at bandet hadde sin første konsert på det som nå heter Familien. Det er vemodig at The South nå tar pause «på ubestemt tid» som det heter, men det er ikke noe drama, ingen bitre følelser, forsikrer toppsjefen i the South siden starten i 2006.

To Gaffa-nominasjoner

The South har gitt ut fire album. De tre siste er produsert av Motorpsychos Bent Sæther og utgitt i løpet av de tre siste årene. Radiohiten «Can't Find My Way Home» etablerte dem hos et større publikum og de har markert seg med en tydelig signatur innen den storstilte amerikanske sørstatstradisjonen.

Rett før de nå annonserer avskjedskonsert, ble de belønnet med to nominasjoner i musikkmagasinet Gaffas kåring av musikkåret 2014. Det bekrefter et band i vannskorpa for et enda større gjennombrudd, og som gir seg før flere har skjønt at de er blant landets desidert sterkeste liveband ...

- Det er noe der. Det er ikke mye vi ikke har oppnådd som The South, men jeg følte tiden var moden for en ordentlig forandring nå, sier Alexander.

Tenkte stort fra start

Alexander Pettersen startet The South med ganske flytende besetning i 2006, men ikke lenge etter var de seks som senere har utgjort den harde kjernen etablert.

Et halvt år etter sin første konsert og nesten to år før debutalbumet kom ut, spilte The South både i Uka-teltet i Dødens dal og på Sentrum scene i Oslo, som support for det skotske suksessbandet Travis. Så det er blitt tenkt stort rundt The South helt fra starten av.

Johndoes comeback

Gitarist Terje Uv og trommeslager Stian Lundberg kom fra Johndoe, et band Alexander hadde reist rundt med som crewmedlem. I 2014 har Johndoe gjort et hektisk comeback, gitt ut to album og spilt en serie konserter, samtidig som The South har hatt sine turneer.

- Jeg er stor fan av Johndoe, og deres gjenforening har jeg lenge visst skulle komme, bare ikke når. Det er flott at de er sammen igjen. Og det er slett ikke bare de to som har et liv også utenom The South. Noen har familie, andre har andre forpliktelser. Det er blitt mange vikarer i bandet i dette året. Jeg har brukt omtrent like lang tid på å organisere spillejobber og mannskap som musikken, og det var ikke et sånn band The South skulle være.

Spiller med Ida – og Marit

- Derfor føler jeg dette er et logisk tidspunkt for å finne en ny retning – løse opp i det gamle og tenke nytt, sier Alexander. Han har fått tid til mye annet enn The South i høst. I tillegg til at han hele tiden jobber med kjæresten Ida Jenshus, har han i de siste månedene spilt med Marit Larsen og han skal snart i studio med Stian Fjelldal. Nå kommer snart fokuset på egne ting: Han har skrevet en rekke nye låter, og skal jobbe videre med dem – uten at helt vet på hvilken måte og med hvem.

Hvem står på gjestelisten?

- Alle muligheter er åpne, og jeg gleder meg. Men nå først er det konserten på Blæst som gjelder, og det kommer til å bli mektig. Over tre timer, vi har knapt hatt øvinger som har vart så lenge. Men vi skal legge oss i hardtrening nå, med flere samlinger i forkant, sier Alexander Pettersen.

The South stiller fulltallige og vel så det. Det blir en rekke gjestemusikere. Gjestelisten er hemmelig, men det dreier seg om folk som har vært involvert i albumene til The South, så det skal være fullt mulig å resonnere seg frem til hvem som kommer.

Inn i ny fase: Etter gode år med The South, har Alexander Pettersen nye planer. Foto: Morten Antonsen