– Ungene fortjener en egen festival.

Det mener daglig leder for «Juba juba», Merete Moum Lo, som har hatt ideen til en slik barnefestival siden 2008.

Hun forteller at de vil lage en festival basert på barnas forslag, og at det er derfor de har invitert barna i Kristiansten barnehage med på en kreativ workshop. Målet er å lage en best mulig festival for barn, og at det kan bli et årlig arrangement som viser kulturell bredde og som legges på et prisnivå slik at alle kan delta.

Barna sitter og ser nysgjerrig på Moum Lo. Hun forteller litt om hva en festival er og spør så om noen av barna har vært på festival før. Få av barna svarer. Barna våkner dog til live når Moum Lo spør hva de vil ha på festival. Ivrige forslag ropes ut; «Gaver», «Julenisse!», «Pasta» og gjengangeren; «Leker. Masse leker!» Et forslag om radiostyrte biler vekker også begeistring i gruppen.

Barnekultur

Moum Lo forteller at festivalen vil være innholdsrik og ha mange forskjellige aktiviteter, dans, teater og konserter.

– Det er viktig å introdusere barn for kulturlivet og tilby et godt festivalprogram, sier hun.

Begivenheten skal fremme barnekultur, og da spesielt trøndersk barnekultur. Arrangøren forteller videre at de ønsker å ha produksjoner som vil fungere både for yngre og litt eldre barn.

Arrangementet er satt til 6. og 7. juni 2015. Det vil finne sted i festningsparken ved Kristiansten festning, og siden det er en stor visningsarena gir det flere mulighet til å delta på festivalen. Det at barna selv får være med å påvirke festivalprogrammet er også et virkemiddel for å få flere barn til å ville delta. Noen av forslagene barna kom med er dog vanskeligere å gjennomføre enn andre;

– Jeg er usikker på om vi får laget en nissekatapult, men vi får da prøve, sier Moum Lo og ler.

Barna blir også spurt om hva slags mat de vil ha på festivalen. En gutt roper «Juice» etterfulgt av et kor av «Pølser, juice og godteri!» og «Hamburger og smoothie!».

Behov for et slikt arrangement

Festivalområdet vil bestå av en hovedscene, flere små scener og en bokbuss som er innredet som et bibliotek. Slik er planene til nå. Festivalens målgruppe er barn i alderen tre til tolv år, men vil også tilby noe for hele familien. Moum Lo har lenge følt at Trondheim har et behov for et slikt arrangement. Hun forteller at de har fått mye positiv tilbakemelding fra både samarbeidspartnere og potensielle festivaldeltakere.

– Jeg er glad vi endelig får satt barnefestivalen ut i livet, sier arrangøren og smiler.

I prosessen mot selve festivalen vil arrangørene ha dialog med skoler, lag og foreninger i nærområdet, slik at de får involvert barna i enda større grad. Barna i Kristiansten barnehage får malesaker slik at de kan male forslagene sine. En liten gutt spør Moum Lo om hvor festivalen skal være. Hun peker ut vinduet mot festningsparken.

– Skal vi være der, spør gutten forhåpningsfullt.

Støtte fra kommunen

Moum Lo søkte, på vegne av Trondheim Kultur og næring AS, om støtte til gjennomføring av festivalen fra kommunen - en søknad som ble innvilget. Hun forteller at pengene skal gå til gjennomføring av festivalen, og til utbygging av festivalområdet.

Hun forteller videre at de har møtt mye velvilje fra alle kanter. Utfordringen framover er å finne flere samarbeidspartnere som vil støtte festivalen.

– Regjeringen utropte Trondheim til årets kulturby i Norge i 2010. Det at vi satset på et bredt kulturtilbud for barn var en del av begrunnelsen. Arbeiderpartiet har som visjon at Trondheim skal bli den beste kulturbyen for barn og unge. De midlene vi deler ut, skal avspeile den prioriteringen, sa Turid Stenseth (Ap) i kultur-, idrett- og friluftslivskomiteen til Adressa tidligere i år. Hun var svært positiv til festivalen.

Les saken: Her blir det Juba juba

Sjokoladefokus

Det kom flere interessante festivalforslag fra barna i Kristiansten barnehage. Blant annet et forslag om en monsterlabyrint, et sjokolademonster og en sjokoladeelv.

– Det var mye sjokoladefokus. Men en labyrint med monstre, det synes jeg var en god idé, sier Moum Lo og ler.

Festivalarrangørene skal ta med forslagene videre og gjøre det de kan for å realisere dem. Men det er ikke bestemt hvilke forslag som skal brukes enda. Moum Lo sier at de også skal involvere barna i utformingen av de ideene det blir.

– Men vi skal prøve å ikke bare ha fokus på godteri.

Mange farger: Ryan (fra venstre), Juan, Merete Moum Lo, Ronja og Tha Ta Yu jobber med sine forslag til festivalen. Foto: VEGARD EGGEN