– Det blir fantastisk flott med konsert sammen med Nightwish på Sverresborg, sier Kari Rueslåtten, som utgjør The Sirens sammen med Anneke van Giersbergen og Liv Kristine Espenæs Krull.

For 20 år siden albumdebuterte Kari og trondheimsbandet 3rd & The Mortal med «Tears Laid In Earth». Få trønderske plateutgivelser har hatt så stor internasjonal innflytelse. Bandet hadde forankring i både metall og progrock, men det kanskje mest banebrytende elementet var den sterke vokalen til Rueslåtten.

Feminine rollemodeller

Metall-sjangeren var inntil da totalt maskulin. Blant de mange som lot seg inspirere av 3rd & The Mortal og Rueslåtten var stavangerbandet Theatre Of Tragedy og nederlandske The Gathering.

Både The Gathering og Theatre Of Tragedy albumdebuterte året etter, i 1995, og for yngre utøvere er både Rueslåtten, Liv Kristine og Anneke van Giersbergen rollemodeller. Anneke tok kontakt med Kari tidlig i fjor med ønske om at hun skulle bli med på en duett på hennes soloalbum «Drive». Etter det begynte ideen om en trio-turné å modnes. Den første konserten ble holdt i Bonn i oktober, og den første ukeslange turneen ble en stor suksess. Den følges opp med en ny ukes-turné denne uka, som avsluttes i Paris fredag.

Over nyttår drar de til Sør-Amerika for konserter blant annet i Brasil, Colombia, Chile og Mexico. Neste sommer blir det festivaljobber, blant annet i Tyskland, Finland og Romania, og altså den ene opptredenen i Norge, på Sverresborg 29. august.

Varmt publikum

– Vi var ganske spente foran konserten i Bonn, ante ikke hvor mange publikummere som var til stede før vi gikk på scenen. Men det var fullt, og sånn har det fortsatt. Vi opplever et varmt og takknemlig publikum, sier Kari Rueslåtten.

De har med seks gamle låter hver, Kari har tre fra 3rd & The Mortal og tre sololåter, pluss at de har begynt å skrive låter - eksklusivt for dette formatet. De tre synger dels alene, dels alle tre, dels to og to. Stemmene, to sopraner og en alt, står like godt sammen som de håpet.

– For et år siden var dette bare en flyktig idé. At det skulle gå så bra, så fort, er overveldende, sier Kari.

Hun registrer at mange unge artister sjekker opp sine gamle helter, og sier det er veldig inspirerende å møte dem etter konsertene. Anneke van Giersbergens faste band er også musikere i The Sirens.

– Det er spennende å høre de gamle låtene i nye arrangementer. De bringer inn nye elementer, men jobber med ydmykhet og respekt, sier Kari Rueslåtten.

Med myke innslag

– Mitt eget solomateriale er jo ganske langt fra metallsjangeren, men jeg har valgt noen av de mest rocka låtene. Men selv de nedtonede øyeblikkene fungerer godt i sammenhengen. Publikum tar godt imot helt nedstrippede «Trollferd» der jeg og Liv Kristine synger på norsk, backet av cello og piano, sier Rueslåtten.

En annen nedtonet låt er 3rd & The Mortals «Why So Lonely», som Rueslåtten nylig har gjort i ny versjon med Nightwishs Tuomas Holopainen. Det symfoniske metallbandet var blant dem som var sterkt inspirert av nåværende The Sirens, og det er nettopp Nightwish The Sirens deler scene med på Sverresborg 29. august neste år.