Natt til 2. august fremføres Sir John Taveners hovedverk «The Veil Of the Temple» fremføres for femte gang, og for aller første gang i en katedral. Ledende britiske og norske utøvere forenes i storsatsingen.

– Nidarosdomen er helt fantastisk, jeg ser allerede for meg når alle medvirkende og publikum forlater kirken under Steinmeyer-orgelet. Bare synd Tavener selv ikke får oppleve det, sier dirigent Stephen Leyton, som var på befaring i Trondheim for to uker siden.

Bestilte selv verket

Leyton er en av verdens ledende dirigenter, blant annet er han leder for Polyphony som Gramophone rangerer som verdens beste kor. I 2001 engasjerte han komponist Tavener til å skrive «The Veil Of The Temple». En av grunntankene var å gjøre noe så stort at Temple Church igjen kom på verdenskartet. Fra 1920-tallet var kirken sentral for internasjonal kirkemusikk, og i plateinnspillinger.

Tavener sa før hans død at dette var hans hovedverk. Likevel er det bare oppført i sin helhet fem ganger. I tillegg til uroppførelsen i Temple i 2003, er det spilt i New York, Berlin og Amsterdam. Leyton dirigerte de to første fremførelsene.

I skyggen av St. Paul

– Det sier seg selv hvorfor et syv timers stort verk som skal oppføres på natta, og krever mellom 150 og 200 korsangere, er sjeldent spilt, sier Leyton – som anbefaler cd-utgaven av urfremføringen for dem som vil sjekke opp verket på forhånd.

Det er spesialskrevet for Temple-kirken, som har utsikt mot St. Pauls Cathedral. I øvingsperioden mot urfremføringen fabulerte komponist og dirigent om å en gang fremføre verket i en katedral. Først nå skjer det, i Trondheim.

Tavener konverterte tidlig til den greskortodokse kirken, og var generelt opptatt av østlig musikk og kultur. Mot slutten av livet hans ble religiøs toleranse og økumeniske ideer stadig mer sentrale.

Økumenisk innhold

«The Veil Of The Temple» er klart kristent forankret, men har elementer av flere verdensreligioner og både instrumentvalg og andre elementer peker langt utover den europeiske kulturen. Verket ble skrevet ikke lenge etter angrepet på Twin Towers 11. september 2001.

– Dette er en enorm satsing som krever mye, ikke bare kunstnerisk, men i alt det praktiske. Bare for et par år siden ville dette være for ambisiøst for oss. Nå har vi kompetansen som skal til, sier Jens Storli i Olavsfestdagene

Fellesøving i en uke

– Tavener passer svært godt til våre ambisjoner om å tilby publikum verk og fremføringer som vekker oppmerksomhet, ikke bare i Norge, men internasjonalt. Dette vil garantert vekke oppsikt, sier leder i Olavsfestdagene, Petter Myhr.

Leytons kor Holst Singers deltar med ledende musikere, og Norsk Solistkor, Nidarosdomens jentekor og Nidaros domkor. De involverte skal øve hver for seg, men samles i Trondheim en uke før konserten.

Komponisten: Sir John Tavener (1944-2013) var sin tids ledende korkomponist, men nådde langt utover «menigheten». Han ga ut sine første album på Beatles' plateselskap og ble spilt i Lady Dianas begravelse.