Fjerde juledag er det premiere på Verdal Teaterlags helt nyskrevne roadmovie-musikal «Vinsjan på kaia».

At musikalen låner navn fra D.D.E.s kanskje mest kjente låt, er ikke tilfeldig. Selv om historien ikke har noe med bandet å gjøre, brukes hele 29 av gruppas låter gjennom forestillingen. I forberedelsene har regissør og manusforfatter Arnulf Haga hørt seg gjennom hele backkatalogen til bandet.

Hente kjærligheten tilbake

– Hører man 10-15 låter med D.D.E., blir det klart at den gjennomgående tematikken er tristesse og lengsel og menneskesøken. Veldig ofte handler det om å gjøre opp for seg og hente tilbake kjærligheten. Bortsett fra drikkevisene, da, sier Haga.

Handlingen i forestillingen skildrer kjærlighetens tidvis brutale vilkår, i et trekantdrama på baren Vinsjan på kaia to, tre timer en varm sensommerkveld i august 2014. Ronja Hunter (spilt av Jeanette Hoseth) vender tilbake til bygda utdannet som arkeolog. Åtte år tidligere ble hun sviktet av kjæresten «Jannis» (spilt av Tore B. Granås), som nå er gift med hennes gamle bestevenninne, Karoline Lykke (spilt av Hege Bakke Kristiansen).

I en annen sentral rolle finner vi Tora Dahle Aagård, som spiller Marilyn Hunter, Ronjas lillesøster.

– Ekstremt gjenkjennbart

–Da rammehistorien var klar, begynte jeg å hente inn melodier og tekster, som ble til en type libretto, en sunget dialog. Noen steder klaffer det helt utrolig bra. Når man setter D.D.E.s låter til historien, gir det ny bærekraft. Og når andre enn Bjarne synger disse låtene, gir det et helt annet uttrykk, sier Haga.

Fra første stund var regissøren bestemt på at det ikke måtte bli noe fjas.

– Jeg tror i stedet det blir ekstremt gjenkjennbart, og at vi synliggjør det voldsomme spekteret av føleleser som kjærligheten bringer med seg. Det er morsomt, men det blir nok mange tårer også, advarer Haga.

I utvelgelsen av låter var det en del som måtte være med, som nettopp «Vinsjan på kaia» og «E6». Men Haga tror også de har fisket frem en del gamle låter som kanskje er gått i glemmeboka.

– Jeg fikk mange a-ha-opplevelser da jeg satte med ned for å lytte. D.D.E. har mange fantastiske låter, sånn som «Vrakpant», som passet som hånd i hanske med en av scenene. Da fikk jeg tenning.

Skrev to nye låter

Låtskriver og gitarist i D.D.E., Frode Viken, synes det var en ære å bli spurt.

– Det er veldig artig. Jeg kan ikke se for meg at noen utenfor Nord-Trøndelag kan løse dette bedre. Haga er veldig flink med tekst. Jeg forklarte ham tidlig at jeg ikke er noe teatermenneske, og at dette må bli på mine premisser, sier han.

Viken har helt bevisst ikke hatt noe med forestillingen å gjøre. Men han synes de har kommet opp med et interessant utvalg av låter, som speiler hele bredden av D.D.E.s repertoar.

– Dette er en historie i vår ånd, og Haga har fattet poenget med D.D.E.s musikk.

Viken har også laget to nye melodier til forestillingen, til tekster av Haga: «The Love That Made Me A Man» og «Sleike sine sår». Sistnevnte dukker opp som grandiost avslutningsnummer.

3000 solgte billetter

Premieren finner sted i aulaen på Verdal videregående fjerde juledag, og til sammen legges det opp til 27 forestillinger. Oppsetningen har et budsjett på 2,5 millioner kroner.

Tidlig i forrige uke nærmet det seg 3000 solgte billetter. Målet er 12000, forteller styreleder Jan Juberg.

– Det er et heftig prosjekt, og for et amatørteaterlag er dette risikosport. Men vi har sånn tro på det og på Arnulf at vi er sikker på å komme i mål, sier Juberg.

– Verdal Teaterlag har lenge vært en spydspiss innen teatermiljøet i Trøndelag. Det skal muskler og erfaring til for å gå løs på et slikt prosjekt. Det er et stort løft, sier Arnulf Haga.

PS. I mai kåret Dagsavisen «Vinsjan på kaia» til Norges nye nasjonalsang.

Over 40 skuespillere er i sving i forestillingen som har premiere i Verdal fjerde juledag. Foto: Leif Arne Holme