Midt under det som trolig er den best besøkte Rørosmartnan noensinne, lanseres nok en ny festival i «Norges beste kulturkommune».

Røros Folk Festival, som ser dagens lys 12.–13. juni, blir en folkemusikkfestival som allerede har sikret seg en rekke stjerner til programmet.

Som perler på snor

Bare siden årsskiftet har Røros allerede avviklet et stort Ski-NM, Verdens største sledehundløp, Femundløpet, som i år dessverre ble stoppet underveis på grunn av uvær, mens man nå er i innspurten av Rørosmartnan, med titusenvis av besøkende.

I mars kommer bl.a. Vinterfestspill. April med det internasjonale Rørosseminaret om arkitektur, mai/juni med Bergtsadcup, Røros Challenge, Rørosleken, Jenterittet og den nye Røros Folk Festival, juli med fullt turisttrykk og musikkteateret Elden.

Frodig underskog

Elden fortsetter inn i august, hvor vi også finner Håndverksdagene ved Rørosmuseet, før september bl.a. byr på samisk kulturfestival Raasten Rastah, oktober/november med EM i pols, Røros Cup i håndball og Litjleken, før vi når desember med Førjulsmarked i Bergstaden og julekonserter på rekke og rad.

Dette er bare smakebiter på alt som skjer, og ethvert ledig «hull» i kalenderen synes å være fylt med en frodig underskog av små og større kulturrelaterte arrangementer på alle bauger og kanter. Ikke rart tittelen «Norges beste kulturkommunen» er vunnet de tre siste årene på rad.

Intim folkefest i Bergstaden

Likevel mener initiativtager Olav Luksengård Mjelva at noe stort og viktig mangler på den utrolige terminlisten, i en kommune med bare ca. 5600 innbyggere:

– Juni er en relativt rolig periode her, og dersom det noe sted i landet skulle arrangeres en folkemusikkfestival, så måtte det bli på Røros, sier han.

«En intim folkefest i Bergstaden» er festivalens budskap. Programmet er alt spikret, med landskjente artister i intime lokaler, samtidig som god lokal mat og drikke skal gjøre festivalen til en opplevelse for så vel publikum som musikere.

– I tillegg til konserter med nasjonale størrelser som Aasmund Nordstoga, Sigrid Moldestad og Annbjørg Lien, kommer noen av de beste folkemusikerne Rørosregionen har å by på, som Tron Steffen Westberg, John Ole Morken og Jørgen Nyrønning, sier Luksengård Mjelva.

Kvalitet i alle ledd

Annbjørg Lien og Roger Tallroth, to av Skandinavias mest kjente folkemusikere, spiller årets åpningskonsert. Som oppvarmingsband kommer RUF – Røros UngdomsFolkband, et nystartet folkemusikkstorband med 14 av regionens dyktigste ungdommer på feler, fløyter, trekkspill, gitarer, bass og trommer.

– Lørdagens hovedkonsert blir en unik opplevelse der stjernene Sigrid Moldestad og Aasmund Nordstoga står på samme scene sammen med kveldens husband SVER, sier han.

Mat og drikke må også til. Røros-tapas på Kaffestuggu med verbale og musikalske innslag av Jørgen Nyrønning og John Ole Morken, ølsmaking og musikk i Rammkjellarn, og polskurs og dans med Brekken spellmannslag i Sangerhuset.

– I verdenseliten

– Jeg er ikke redd for å si at Røros, i forhold til folketall, ligger helt i verdenseliten når det gjelder antall kulturarrangement i løpet av et år, sier kultursjef Morten Tøndel.

Han ser den nye folkemusikkfestivalen som en viktig tilvekst, i et segment som man egentlig har savnet.

– Kultur avler mer kultur, og arrangement avler flere arrangement, sier Morten Tøndel.

Rett plass: – Det er behov for en folkemusikkfestival, og vi føler at nettopp Røros er den rette plassen for den, sier Olav Luksengård Mjelva. Foto: GEIR TØNSET
Røros Folk Festival: Initiativtager Olev Luksengård Mjelva i Kaffestuggugården, som blir en av arenaene i den nye folkemusikkestivalen. Foto: GEIR TØNSET