Forfatter Ingrid Storholmen var ung og lekte sammen med sine søsken ute i regnet da de radioaktive skyene kom inn over Trøndelag dagene etter katastrofen i 1986.

– Becquerel var et av de vanligste ordene i min barndom. Ulykken gjennomsyret oppveksten og er noe som sitter i meg for alltid, sier Storholmen, som vokste opp i Leksdal i Verdal.

Mange skjebner

Forfatteren er i Steinkjer for å følge de siste intensive prøvene på forestillingen som har fått samme tittel som boka. Teatersjef Ketil Kolstad ved Nord-Trøndelag Teater lover sterkt teater om enkeltmenneskenes skjebner rett etter katastrofen.

– Forestillingen beveger og berører, provoserer og underholder – med lokal forankring og globalt politisk innhold. Dette er et modig forfatterskap som er eksperimentell i formen. Det skal vi nå overføre til scenen, sier Kolstad.

Det er snart 30 år siden Tsjernobyl-ulykken, og Trøndelag ble hardt rammet av det radioaktive nedfallet. I fjor høst kom nyheter om at sau og rein fortsatt må fôres ned for å hindre for store konsentrasjoner av radioaktivitet.

Uante konsekvenser

– Dette har fått uante konsekvenser som kanskje vil vare i millioner av år. Jeg skjønner ikke de som kan lovprise atomkraften og får seg til å si at dette er et godt alternativ til høye CO2-utslipp, sier Storholmen.

Ingrid Storholmen skrev boka først og dro til Ukraina og Tsjernobyl i etterkant. Det gjorde så sterkt inntrykk at hun ikke greide å skrive mer om tragedien.

– Litteraturen har mulighet til å gå inn i skjebnen til mennesker og er derfor ikke bare tørre fakta om det som har skjedd.

Arr for livet

Det var regissør Birgitte Fjeld Bjørsvik som kom og spurte Storholmen om å få gjøre teater av boka.

– Hun kom opp med et formkonsept som jeg følte meg hjemme i. Jeg likte Brigittes tanker rundt regien, og sammen skrev vi manuset til forestillingen. Smerten får et fysisk uttrykk på scenen. Her er ingen billige triks. Vi har snakket samme språk, sier Storholmen.

Bjørsvik synes det også har vært en meget spennende prosess.

– Jeg syntes boka var meget god. Det var så mange bilder og så mye scene i den. Derfor tok jeg kontakt med Ingrid og ga henne et regikonsept. Det likte hun, og nå er vi her, sier hun

Storholmen har alltid vært opptatt av teatret som formidler av gode historier.

– Det er veldig spennende å se transformasjonen fra bok til scene; at det du har jobbet lenge med får et fysisk uttrykk. Det er interessant å jobbe med de indre følelsene.

Storholmen forteller at svært mange hun møtte på sin reise i Ukraina var merket for livet. De hadde arr på halsen, akkurat som hennes to søstre, etter å ha blitt operert for kreft i skjoldbruskkjertelen.

– Det er temaene som velger meg og ikke omvendt, sier forfatter Ingrid Storholmen.

Forestillingen skal på kulturhusturné i hele Trøndelag, fra Tynset og Røros i sør til Namsos i nord.