– Helt siden jeg var 17 år har jeg fulgt drømmen om å leve av musikk, men aldri vært innstilt på suksessen jeg har fått de siste månedene, sier Tom Stræte Lagergren (23), alias Matoma.

Den Trondheims-baserte dj-en er for tiden på turné i USA, hvor alle konsertene hans har vært utsolgt så langt. Låtene hans på SoundCloud har til sammen over 36 millioner avspillinger og Atlantic Records har signert en avtale med Matoma om å offisielt gi ut remiksen av «Old Thing Back» av Notorious B.I.G. Samme låt topper i skrivende stund lista over Spotifys mest delte låter globalt. Lagergren er glad for at hardt arbeid har kastet av seg.

– Pågangsmot, tilfeldigheter og flaks de siste fem årene har satt meg i en posisjon der jeg får leve av det jeg elsker. Mange bruker flere år på å komme seg dit jeg har brukt seks måneder på å nå. Det er helt fantastisk. For fire år siden da jeg startet på musikkteknologi ved NTNU var jeg bestemt på å lage og leve av musikk. Samt spille musikken min for alle, og nå gjør jeg det, forteller Lagergren. For tiden reiser han mellom amerikanske byer for å spille for feststemte amerikanere.

NTNU viktig for utviklingen

Lagergren har bakgrunn i klassisk musikk, men lager nå housemusikk som fenger hele verden. Nylig fullførte han en bachelor fra musikkteknologi ved NTNU.

– Utdanningen gav meg de riktige akademiske og kunstneriske retningslinjene jeg trengte for å strukturere tid på det som er nødvendig for å bli en produsent og artist i dag. Vårt samfunn er hele tiden i utvikling, det samme gjelder med musikken. Musikkteknologi ved NTNU gav meg verktøyene som kreves for å holde følge med, sier han.

Den enorme suksessen han har oppnådd som dj de siste månedene lå ikke i de opprinnelige planene til Lagergren. Etter bacheloren ved NTNU hadde Lagergren planer om å studere videre for å bli musikklærer, men planene endret seg raskt.

Jobber 10-12 timer daglig

– Jeg skulle ta årsstudium i engelsk for så å ta er årsstudium i pedagogikk. Det hadde kvalifisert meg til å jobbe med musikk og engelsk på ungdomsskole og videregående. Da vinduet åpnet seg fra artist- og produsentsiden tenkte jeg at en slik mulighet får jeg aldri igjen. Jeg måtte bare gripe den, forteller han.

Musikkprodusenten har i flere år satt av 10 til 12 timer hver dag for å jobbe med musikken sin. Lagergren tror dette er én av faktorene for at han nå oppnår suksess.

– Det er klart at flaks og tilfeldigheter også spiller en rolle, men drømmer kan bli virkelige om man legger hjerte og sjel i det. For meg handler musikk om følelser, lidenskap og inntrykk. Så lenge jeg får jobbe med musikk på et slags vis, er jeg kjempefornøyd.

Flytter til LA

– Jeg håper suksessen fortsetter i den retningen den har tatt nå, og jeg skal jobbe enda hardere for å opprettholde den, forklarer Lagergren.

At han i forrige uke var nummer én på topp 50 mest delte låter verden over på Spotify synes han er moro.

– Jeg er utrolig glad for at så mange mennesker liker musikken min, sier han.

Hans neste mål er å gi ut en egen singel, og deretter en EP. Til høsten skal han også flytte til Los Angeles for å jobbe med musikken sin.

Stor elektronika-eksport

Elektronisk musikk er Norges største eksportvare akkurat nå. Bergenseren Kygo har nådd over 80 millioner avspillinger av sin hit ««Firestone», og sammen med Cashmere Cat (som har produsert låten «Wolves» på Kanye Wests kommende album) og Todd Terje er han booket til den prestisjetunge Coachella-festivalen i California. Martin Tungevaag, Broiler, Lido og nestorene i Röyksopp er andre norske navn som har gjort det skarpt i utlandet – og nå puster Matoma dem i nakken.

Tilbake til USA

New York og Los Angeles er de to siste byene Lagergren skal spille i før han reiser tilbake til Norge. Likevel er det ikke lenge igjen før han skal tilbake til USA. I mai reiser han for å gjøre nok en USA-turné, samt spille flere konserter i Europa utover våren. Matomas manager, Frode Alver Nilsen, kan fortelle at Lagergren har inngått et samarbeid med et amerikansk management.

– Vi har inngått et samarbeid med Deckstar management, som blant annet har Blink 182 i rekkene sine, forteller Nilsen.

Matoma har til nå remixet flere kjente låter. I fjor fikk Lagergren forespørsel fra Enrique Iglesias management om å remixe Enriques nyeste singel. Ifølge manageren står nå flere artister i kø.

– Han har fått henvendelser fra flere norske artister, men han skal også produsere og lage egne låter, sier manageren.

I sommer spiller Matoma under Pstereofestivalen i Trondheim.