Denne uka sendte Trondheim inn en henvendelse om å få arrangere neste års Spellemannsprisutdeling.

Prosjektgruppa ser for seg et helt nytt konsept, der de nominerte innen opp til ti kategorier får vist seg fram på ulike scener i byen lørdag kveld – med påfølgende prisutdeling på hver scene til vinnerne av de ulike kategoriene.

De gjeveste prisene, som Årets Spellemann, Årets Hit, Hedersmann etc., er tenkt delt ut under en komprimert og familievennlig hovedsending fra Olavshallen søndag.

– Vi mener dette er en mye mer publikumsvennlig løsning, der publikum kan ta større del i prisutdelingen. Vi ønsker i tillegg å arrangere en bransjedag lørdag på dagtid, og en get together om kvelden, sier Bjørgvin Thorsteinsson, direktør i Olavshallen.

Markering av kulturbyen

Tanken er at konsertene lørdag kveld blir kategorisert på samme måte som Spellemannsprisen. Med for eksempel «rock/indie» på Byscenen, «metal» i Verkstedhallen, «jazz» i Dokkhuset og «hip hop» i Studentersamfundet.

– Det er rett og slett snakk om en utvikling av Spellemannsprisen. Dette vil bli en musikkfestival med mange sjangere representert. Tenk hvis vi kan dele ut prisen for klassisk musikk i forbindelse med en konsert i Nidarosdomen, sier ordfører Rita Ottervik (Ap).

Både NRKs og Stavangers avtale med Spellemann er i forhandling. Stavanger hadde en bindende avtale for tre år, som nå er gått, med opsjon på tre år til. Men Spellemann skal nå forhandle både med NRK (eventuelt TV2), produksjonsselskap og deretter med potensielle arrangørbyer.

– Det handler ikke om å få et tv-program til Trondheim, men å markere Trondheim som kulturby. Det vil gi ringvirkninger rundt det som ellers skjer i byen. Dette er en revitalisering der vi tenker nytt rundt hele konseptet. Det blir spennende å se om de tør å gå for forslaget, sier Erling Moe (V), leder for kulturkomiteen i Trondheim kommune og den som initierte søknaden.

Vil involvere mange

Spellemannsprisen ble sist sendt fra Trondheim i 1990, da i Olavshallen. I år kan sju av Spellemannsprisene spores tilbake til Trondheim og NTNUs musikkutdanning. Og så har Trondheim Rockheim, Norges kollektive hukommelse for populærmusikk siden 1950-tallet, som også er tiltenkt en rolle i forbindelse med arrangementet.

Det er vektige argumenter for å få utdelingen til byen, mener Thorsteinsson.

– Slik showet er i dag, gjøres det ikke nok heder på vinnerne. Det er kjedelig bare å bli nevn, noe helt annet å få vise seg fram, sier han.

– Får vi tilslaget, vil vi involvere mange av kulturaktørene i byen. Bare det vil være en stor gevinst, sier Ottervik.

– Dette er et supplement til alt det andre som skjer i byen. Jo mer som foregår, bedre er det for kulturbyen Trondheim, sier Moe.

I tillegg til Olavshallen har Byscenen, Midtbyen management og Trondheim kommune vært med i prosjektgruppa bak henvendelsen. Hvor Spellemannsprisutdelingen til slutt ender opp, avgjøres av Spellemannskomiteen og krefter innen produksjons- og tv-selskapene. Sannsynligvis i løpet av mai.