Kim Sørenssen skal blant annet stille ut bilder av nordlys tatt i Trondheim under den franske festivalen Foto: Kim Sørenssen

- Målsettingen er først og fremst å stimulere til nysgjerrighet, forteller fotograf Kim Sørenssen fra Trondheim.

Den franske byen Salon-de-Provences kulturfestival har Trondheim og Norge som tema. Det hele startet med billedkunstneren Tove Storm som kommer fra Trondheim, men som bor i Salon. Hennes idé om en feiring av det nordiske og det provençalske lyset, begeistret både det franske kunstnerkollektivet hun er en del av og bystyret i Salon.

Utstilling om nordisk lys

Den 3. april er det vernissasje på kunstutstillingen «Lys fra nord til sør» med til sammen ni kunstnere fra Trondheim og Salon. Sørenssen skal bidra med flere bilder, blant annet av nordlys i Trondheim og arktisk lys på Svalbard.

- Dette blir et kulturelt møte mellom Trøndelag og Provence, Norge og Frankrike. Det er generelt stor nysgjerrighet rundt det norske i flere deler av Europa nå, både når det gjelder film, mat og annen kultur, sier Sørenssen.

Sammen med Storm og Sørenssen skal May Lise Hoel og Josée Coquelin representere det norske lyset på festivalens utstilling. Hoel er fra Trondheim og Coquelin er fransk, men jobber mye i Norge, spesielt i Finnmark.

- Coquelin er skulptør og hun er svært interessert i det norske, det arktiske og det samiske. Hun er veldig etterspurt internasjonalt, og er nok utstillingens storkanon, forteller Sørenssen.

Trondheims ambassadører

I tillegg til utstillerne kommer to norske forfattere, Herbjørg Wassmo og Igor Kristensen. Kristensen, som bor i Provence, har skrevet en bok om en fransk krigshelt i Narvik under 2. verdenskrig. I byens kino vil det settes opp norske filmer og barna får servert norsk laks på skolen.

- På franske festivaler er det en selvfølge at det skal være vinsmaking, og under denne festivalen blir det smaking av norsk akevitt og trøndersk øl, forteller Sørenssen.

Fotografen mener det har en positiv effekt for hjemlandet at trønderske kunstnere flytter utenlands.

- Ja, i aller høyeste grad. Vi håper jo gjerne at dette vil lokke franskmenn til Norge. vi håper også å få til et tilsvarende arrangement i Trondheim, der vi inviterer med oss franske kunstnere.

Kunstneren Tove Storm fra Trondheim fikk idéen om en festival i Provence med Trondheim som tema. Dette maleriet har hun kalt «Jardin Cuivré». Foto: Tove Storm
Festivalens kunstutstilling har nordisk og provancansk lys som tema. Her har fotograf Kim Sørenssen fanget det spesielle lyset på Svalbard. Foto: Kim Sørenssen