For nøyaktig tusen år siden kom Olav Haraldsson tilbake til Norge, etter å ha vært på reise i Europa i åtte år.

Fire fagfolk fra ulike disipliner, deriblant Stenvik, har reist i Olavs fotspor siden 1995. Sammen har de forfattet boka «Kongens reise», som utkommer i forbindelse med tusenårsjubileet.

- Vi ville supplere bildet av Olav. Alt om ham er ikke fortalt, sier professoren.

Forberedte kongsgjerning

Som kongsemne måtte Olav søke ut for å lære, så han kunne bli i stand til å videreføre arven etter Harald Hårfagre. Mellom 1007 og 1015 reiser Olav fra områdene rundt Østersjøen til Danmark, England og Frankrike, og når så langt som til maurernes rike i dagens Spania.

- Vi tror Olav har hatt en klar bevissthet bak stedene han har besøkt. Formelle skoler eksisterte ikke, men Olav oppsøkte alle steder der det var mulig å tilegne seg kunnskap. Han må ha vært begavet utenom det vanlige, sier Stenvik, og legger til:

- Olav la ut på reise for å gjøre seg klar til sin kongsgjerning. Det er dette han utdanner seg til, noe som utgjør et interessant perspektiv på Olavs liv.

Mor Åsta en nøkkelperson

Olav Haraldsson ble oppfostret på gården Stein på Ringerike, ved gravhaugen der hodet til hans stamfar Halvdan Svarte lå begravet.

- Olavs mor Åsta innprenter i sønnen at han har en jobb å gjøre, for å gjenopprette slektens ære. Hun er en nøkkelperson i livet hans, understreker Stenvik.

Sannsynligvis bidro også moren til å skaffe Olav mektige følgesvenner på reisen han la ut på som tolvåring. Snart fikk Olav innpass i de europeiske hoffene, og da han ble døpt i Rouen, var også den europeiske overklassen til stede.

Framsynt kriger

I samtiden var Olav også en fryktet kriger, med tilnavnet Digre.

- Han var på ingen måte noe eksempel på kristen moral, men var kanskje ikke så ulik andre misjonærer. Sannsynligvis oppfylte han datidens forventninger til oppførsel. Etter hvert tror jeg han ble en meget klok person, han hadde vært ute i verden og sett mye råskap, men også møtt mange intellektuelle, forteller Stenvik.

Gjennom sine reiser fikk Olav en bred allmennutdanning, og lærte ikke minst om statsskikk og nye måter å organisere et samfunn.

- Både i Winchester og i Normandie fantes folk med peiling på finanser, og hit dro Olav. Han tok også med seg en myntmester hjem, så han kunne lage mynter i Norge.

Eget pr-byrå

Stenvik hevder Olavs rolle i kristningen av Norge er overdrevet.

- Som arkeolog har jeg sett at vi ikke har noen hedenske graver i Midt-Norge fra etter 950. Det må bety at kristendommen gradvis har kommet hit uten Olavs hjelp, selv om han selvfølgelig er en katalysator for at den nye troen blir en del av riksstyringen. Olav hadde også et eget pr-byrå, som sørget for at han ble helgen, sier Stenvik.

Han fremhever spesielt biskop Grimkjell, som fulgte med Olav til Norge i 1015.

- Grimkjell er åpenbart den som tar tak i Olavs liv etter døden. Han var en mesterhjerne med et stort kontaktnett, og er absolutt en person som bør frem i lyset. I «Kongens reise» har vi prøvd å fremheve noen andre aktører i Olavs liv, uten å ville kaste noen skygge over kristningsverket som ble stående, avslutter Lars Stenvik.