Helt fra starten har Kroglund fått manushjelp av datteren Linnéa (13) i arbeidet med spenningsserien «Casinettogjengen». Andreboka kom til påske i år, og bok tre og fire er allerede under arbeid.

Ble utfordret

Som barn tilbrakte Andrew Kroglund adskillige timer på Heimdal folkebibliotek, i selskap med Nancy Drew og Hardyguttene. Etter hvert vokste egne skriveambisjoner, og da datteren og hennes to venninner ville ha en spenningsbok med seg selv i hovedrollene, tok Kroglund utfordringen på strak arm.

– Jeg har alltid vært fantasirik, og har fortalt historier til ungene. Når disse jentene hadde slik tiltro til meg, kunne jeg ikke skuffe, ler den utflyttede trønderen.

Utgangspunkt i egne erfaringer

Forfatteren bor i dag på Skøyen i Oslo, og nettopp her holder også Casinettogjengen til. Kroglunds bøker om jentegjengen har utgangspunkt i datterens eget liv og univers, og tar blant annet opp temaer som tigging, partydop og nettvett.

– Det handler om en stor, skummel verden som barn og unge forholder seg til hver dag, sier Kroglund.

Selv om karakterene i bøkene hans er modellert etter reelle personer, føltes det etter hvert naturlig å gi dem andre navn.

– Karakterene og historiene begynte å leve sitt eget liv, og som forfatter kan du jo både utbrodere og videreutvikle. Kommende bøker også vil ta opp problemer som vi ikke har like mange personlige erfaringer med, som skilsmisse og spiseforstyrrelser, forteller han.

Datter med rød penn

– Hun har god teft, sier pappa Kroglund om å bruke datteren som manuskonsulent. Han legger til at han er imponert over hva datteren lærer i norsktimene.

– De lærer om show, don’t tell, om billedbruk, sammenligning og frampek allerede i 7. – 8. klasse.

Linnéas arbeidsmetode er nådeløs stryking med rød penn. I tillegg har hun innspill om klær, sminke, musikk og romantiske innslag. Datteren gir også nyttige tilbakemeldinger om ungdommers snakkemåte, og sier ifra når hun mener far blir for overforklarende.

– Selv om du er kreativ og kjapp, er skrivearbeid krevende. Mye research ligger også bak, det må være ordentlig og det tar tid, sier Andrew Kroglund.

Samfunnsengasjert

Kroglund har et uttalt ønske om å ta opp ulike samfunnsaktuelle tema som berører ungdom i bøkene sine.

– Jeg vil gi gode leseropplevelser med mye spenning, og samtidig få leserne til å reflektere over ulike samfunnstendenser. Kunsten er å ikke bli for belærende, mener han.

Forfatteren har tidligere innehatt stillinger i både Regnskogfondet og WWF, og har for øyeblikket permisjon fra jobben i Utviklingsfondet for å satse på skrivevirksomhet på fulltid.

– Manus til tredjeboka har flyktningproblematikk og menneskesmugling som bakteppe. Jeg jobber nå også med synopsis til den fjerde boka i «Casinettogjengen», som jeg håper blir en påskegyser, sier Kroglund, og legger til:

– Det er noe magisk med å skape et eget univers.