De korte, men hektiske livene til Amy Winehouse, Jim Morrison, Jimi Hendrix, Brian Jones, Janis Joplin og Kurt Cobain er utgangspunktet for teaterkonserten «27 – The Club».

Samtlige døde da de var 27 år gamle, og omtales ofte som Club 27.

Teaterkonserten ble for første gang spilt i Malmö i 2013. Brageteatrets oppsetning i Drammen i september blir den andre oppsetningen noensinne. Det er artistenes egne sanger som benyttes for å portrettere dem fra fødsel til død, med tema som opprørskhet, stjernetilværelse og berømmelsens pris.

All tekst formidles gjennom sang, og til norgespremieren er tekstene gjendiktet til norsk av Tom Roger Aadland.

– Alt er bare musikk og situasjoner. Det er veldig deilig at det blir så fritt, og at tekstene er på norsk gir en annen bunn, forteller Mari Haugen Smistad.

Dyrisk sang

Hun skal gestalte den legendariske vokalisten Janis Joplin.

– Jeg skal ikke etterligne Janis, men tilnærme meg hennes musikk og bruke min egen stemme. Hun var veldig politisk, utrolig oppegående og smart, men som en 15-åring når det gjaldt følelser. Å utforske spennet mellom det å være utrolig begavet og samtidig så destruktiv er veldig spennende, forklarer Haugen Smistad.

Hun fikk et inntrykk av hvordan forestillingen blir under en todagers workshop med resten av ensemblet, men gleder seg til å bruke sommeren til å fordype seg ytterligere i Janis Joplin før prøvene begynner 10. august.

– Jeg har sett filmen «The Rose» med Bette Midler. Sangmessig blir det en utfordring. Da vi hadde workshop ble jeg bedt om å ikke synge så fint. Janis sang til tider som et dyr, forteller hun.

Med døden som guide

Artistene skal portretteres gjennom hele livssyklusen; fra de blir født, til tenårene, via artistlivet og til de dør. Erik Wenberg Jacobsen, som i likhet med Haugen Smistad er fra Trondheim, skal spille Døden og geleide artistene mot sin egen undergang. For Janis Joplins del er det i form av en flaske med Southern Comfort.

Jenny Langlo, kjent fra The Voice, skal være Kurt Cobain, mens Espen Grjotheim skal spille Amy Winehouse.

– Regissør Moqi Simon Trolin mener Kurt Cobain har en feminin energi, mens Amy Winehouse har en maskulin energi, forklarer Haugen Smistad.

Kirsti Sørlie Hansen, Knut Marius Djupvik ogKash King er også med i forestillingen.

I tillegg til de sju artistene på scenen, blir det med et liveband med fem musikere.

– Ingen av låtene høres helt ut som originalen. Besetningen består av gitar, slagverk, tangenter, cello og fiolin, så det blir flittig bruk av synth og stryk i skjønn forening, sier Haugen Smistad.

Gedigen platespiller

Forestillingen i Drammen skal spilles i en lagerbygning, der det er plass til den omfattende scenografien som består av en gedigen platespiller. Den er ikke like enkel å frakte rundt, men det skal være snakk om å muligens sette opp forestillingen flere steder. Foreløpig spilles den kun fra 9. til 13. september, og Mari Haugen Smistad gleder seg.

– Jeg liker å gå skikkelig inn i materien, og det er godt å gjøre noe som ikke alle kjenner til fra før. Folkene som skal være med er utrolig flinke, avslutter hun.

Fordyper seg i Janis: Mari Haugen Smistad skal spille Janis Joplin i norgespremieren av teaterkonserten som omhandler livene til artister som døde 27 år gamle. Foto: Lena Knutli