På ytterveggen til en ærverdig villa på Bakkaunet i Trondheim har Erling Moe (V) funnet et egnet sted. Her bodde i sin tid den ikke helt ukjente Dyre Halse, kull- og koksmagnaten som donerte Olav Tryggvason-monumentet til byen i 1921. Det ikke like mange vet, er at hans sønn Arne Halse hadde verdensrekorden i spydkast en periode, og han sikret seg også sølvmedalje under OL i 1908. Her i Markveien har både far og sønn Halse bodd, og dette er noe Erling Moe mener alle forbipasserende bør få vite.

– Jeg har selv bodd på Bakkaunet i 30 år, og har ikke visst om dette. Det er artig informasjon, mener Moe.

Folkelig informasjon

Inspirert av tilsvarende skilt i Oslo og London, går han inn for å få opp blå plaketter med historisk informasjon på bygninger over hele Trondheim.

– Poenget er at plakettene skal være synlige på avstand. Jeg brenner for at folk skal kjenne til sin nære byhistorie, og plakettene kan gi folk en annen opplevelse av å gå i byen, tror bystyrerepresentanten.

Han ser for seg en hel mengde plaketter med interessante artigfakta, til glede for både trondhjemmere og turister. I dag henger allerede en rekke bronseplaketter ulike steder i regi av Trondhjems Historiske Forening, eksempelvis på Stiftsgården og Hornemannsgården, men Moe ser for seg plaketter med et litt annet formål enn disse.

– Det skal være mer folkelig informasjon, på enkle blå plaketter som forteller en historie, sier han.

«Her bodde Hjallis»

Etter initiativ fra Moe, ble det allerede for to år siden enstemmig vedtatt i bystyret at rådmannen skulle utrede bruk av denne typen plaketter. Så langt har de blå skiltene latt vente på seg.

– Noen må bare sette dette i verk, nå gjelder det å få opp ideer, sier Moe, som ser for seg plaketter av typen «Her bodde Hjallis» og «Her ble Arve Tellefsen født».

– Eller hva med «I dette huset ble Rosenborg Ballklub stiftet av en guttegjeng fra Wessels gate og Rosenborg gate»? foreslår han.

Moe tenker videre at plakettene kan kobles opp til en nettside eller en nettguide. En spontan idémyldring fører også til forslag om plaketter som viser til kjente sangtekster. «Her kan du spise solnedganger som drops» ville etter sigende ha passet inn ved Kristiansten festning.

– Byen er full av historier vi ikke vet om, mener Erling Moe.

Bevisst på byen

Nåværende beboer i Markveien 2, Bjørn Willadsen, står bak tipset om far og sønn Halse og deres tilknytning til Bakkaunet.

– Dette er idrettshistorie. Arne Halse ble etter hvert en byoriginal, kjent for å kaste stokken sin oppetter Nordre og for vinnerspydene med vimpler i norske farger som sto plantet i plenen i Markveien, forteller Willadsen. Selv kan han godt tenke seg en blå plakett med litt lokalhistorie på utsiden av huset, og mener det kan være en hyggelig overraskelse for folk som spaserer forbi.

Erling Moe ønsker å gjøre folk mer bevisste på både byen og kulturhistorien gjennom plakettprosjektet. Han mener det gir mange muligheter for å skape større grad av interesse og kunnskap om egen by.

– Det er slikt som dette som skaper identitet; at det har foregått noe her, noe å minnes som skaper aha-opplevelser en søndagstur, sier han.

Hvitt på blått: Erling Moe ser for seg plaketter i Trondheim tilsvarende denne fra Stortingsgata i Oslo. Foto: Erling Moe
Donerte statuen på Torvet: Grosserer Dyre Halse og hans spydkastende sønn bodde i Markveien tidlig på 1900-tallet. Foto: Wikipedia
Olav Tryggvason-statuen på Torvet i Trondheim ble reist i 1921. Monumentet er skapt av professor Wilhelm Rasmussen. Foto: wikipedia
Tipset om Halse-familien: Nåværende beboer i Markveien 2, Bjørn Willadsen, mener det må finnes mange hus med ukjente historier i Trondheim. Foto: Foto: KAI KRISTIANSEN