Det var smekkfullt foran Nidarosdomen da Anne Sender, tidligere forstander i Det mosaiske trossamfunn, prost Trond Bakkevig og samfunnsdebattant Bushra Ishaq møttes til en gemyttlig debatt foran helgenveggen og rosevinduet på Vestfrontplassen.

De fremmøtte fikk også et sterkt vitnesbyrd i den jødiske skribenten Susan Nathan som i 2003 valgte å bosette seg i en palestinsk by i Israel.

Den jødiske innflytteren

- Først ble jeg møtt med skepsis fordi ingen jøde hadde gjort dette før meg, men etter en tid begynte innbyggerne å akseptere meg, fortalte Nathan, som bor i den palestinske byen Tamra den dag i dag og som har skrevet om sine erfaringer i boka «The Other Side of Israel».

For at situasjonen i Israel skal bli bedre, mener Nathan at landet må bli kvitt den sittende regjeringen.

- Du kan ikke være en fri samfunnsborger dersom du alltid vil være redd for og ikke kjenne til de andre samfunnsborgerne i landet. Det er det statsminister Benjamin Netanyahu overlever på – rasisme og redsel, sier Nathan.

En verden som koker

- Det er mye ufred i verden, og når man putter religion på toppen av det hele, får du varmt vann til å koke, sa Nrk-journalist og debattens ordstyrer Tomm Kristiansen tidlig i samtalen.

Og det var dette debatten i stor grad dreide seg om da representanter for kristendommen, jødedommen og islam var hentet opp på podiet på den åpne plassen for å diskutere hvordan ulike religioner skal kunne eksistere side om side i den verden vi i dag lever i.

Debattantene Sender, Bakkevig og Ishaq diskuterte blant annet ansvaret religiøse ledere har for å finne det i skriftene som underbygger fred og sameksistens.

- Religiøse ledere må ta ansvar for å fjerne de elementene i religionen som kan skape og underbygge konflikter, sa Bakkevig.

Mens Ishaq etterlyste akademiske teologer som kan fortolke de religiøse skriftene på en intellektuell og moderne måte.

- Islam har en iboende evne til å utvikle og fornye seg. Vi har mange imamer, men for få teologer. Vi mangler teologer med riktig kompetanse. Her tror jeg vestlig islam kan være en bærebjelke, sa Ishaq, vinneren av Fritt Ords pris i 2010.

Passende arena for verdensknuten

Direktør Petter Myhr i Olavsfestdagene både åpnet og takket for debatten på Vestfrontplassen.

- Situasjonen i Midtøsten er utrolig vanskelig, den er håpløs. Situasjonen preger ikke bare Midtøsten, men alt som skjer i verden og derfor er dette en viktig debatt. Dette er verdensknuten og så langt har ingen funnet en løsning, sier direktør Petter Myhr i Olavsfestdagene til Adresseavisen.

At Vestfrontplassen skal fungere som et nasjonalt forum er et mål Olavsfestdagene jobber mot, og i løpet av festivalen holdes fem vestfrontmøter om ulike tema på plassen foran Nidarosdomen. Et svært egnet sted for å samle tre av verdensreligionene til debatt, mener Myhr.

- Vestfrontplassen foran Nidarosdomen er riktig sted for en samtale om politisk kristendom, politisk islam og politisk jødedom med viktige aktører, sier Myhr.

Den jødiske skribenten Susan Nathan ble født i England, men flyttet til Tel Aviv i Israel i 2003, og senere til den palestinske byen Tamra. I samtale med Tomm Kristiansen fortalte hun hvordan hun har opplevd konflikten mellom jøder og arabere i Israel. Foto: OLE MARTIN WOLD