Da jeg intervjuet Emmylou Harris under et av hennes besøk i Trondheim på 90-tallet trakk hun fram den da ferske plateartisten Patti Griffin som en av de beste nyere låtskriverne i USA. Selv om Griffin har gitt ut mange gode plater siden, og fått Grammy for en av de beste av dem, er hun fortsatt en artist for kjennere.

Derfor var det gledelig med fullsatt Vår Frue kirke. For en eksklusiv Europa-konsert, ens ærend tur-retur Texas for Olavsfestdagene, med Griffin og hennes eminente gitarist og medsanger David Pulkingham. Hun startet med å legge lista så høyt at det var grunn til å frykte for konsertens dramaturgi.

«Up To The Mountain (MLK Song)» er en av hennes aller flotteste sanger og den kanskje mest hymneaktige: Et stykke oppløftende countrygospel framført så nakent og direkte at det var vanskelig å se for seg at konserten skulle ha mulighet for stigning. Så ble også resten av starten preget litt av hennes jetlag, samt at noen sanger som «Ohio» fra hennes forrige album ikke helt funket i duoformat.

Publikum tok imidlertid varmt imot henne. Da Griffin godt hjulpet av utsøkt gitararbeid og harmonisang av Pulkimham fant varmen, fikk hun vist hva hun er god for, både som låtskriver og fortolker. Det er ikke lite.

Fra hun satte seg ved pianoet og dro et par sanger fra sin kommende plate og utover, tok konserten jevnlig steget til det unike samspillet mellom artist, rom og publikum som bare levende musikk kan skape.

Tre nye sanger, hvorav også powerballaden «Servant Of Love» som er tittelkutt på hennes neste plate, illustrerte at 51-åringen neppe har vært bedre, verken som låtskriver eller sanger. Hun slipper seg mer løs som vokalist enn i starten av karrieren. Det kan låte som hennes samarbeid med Mavis Staples i det siste har gitt henne en dypere bunn som fortolker av eget og andres materiale.

Mot slutten av konserten serverte hun en versjon av «Waiting For My Child»(fra hennes grammyvinner «Downtown Church») som gjorde at det er vanskelig å tenke seg en bedre arena for den enn Vår Frue kirke der og da. Hennes egen sang «Top Of The World» nådde lignende høyder, i en konsert hvor Patty Griffin samlet sett traff dypt og godt.