- «The Veil of the Temple» er uten tvil det mest fantastiske han fikk gjort ferdig. John var veldig stolt av verket, forteller Lady Maryanna Tavener.

Olavsfestdagenes største satsing noen gang finner sted i Nidarosdomen natt til søndag. 170 sangere fra fire ulike kor og over 20 musikere skal i aksjon når «The Veil of the Temple» av den britiske komponisten Sir John Tavener settes i verk. Trondheim blir stykkets femte destinasjon. Tilsvarende oppføringer har tidligere funnet sted i London, New York, Berlin og Amsterdam.

Våkenatt med barna

- Både John og jeg har vært til stede på alle oppføringene, og det samme har barna våre, sier Lady Tavener, som var gift med komponisten i 25 år. Hun har tatt med seg barna Orlando (9), Sofia (19) og Theodora (21) til Trondheim for å overvære konserten i Nidarosdomen. Det vil bli den første uten ektemannen som døde i november 2013, 69 år gammel.

- Det vil bli annerledes uten ham, men hans tilstedeværelse vil være der gjennom musikken, sier Lady Tavener.

- Hva synes barna deres om verket?

- Jeg tror de elsker det. Det er et stykke de har vokst opp med. Theodora er nok den som husker mest fra de ulike oppføringene, og hun har alltid holdt seg våken gjennom hele natta.

En livredd komponist

Hverken komponisten selv eller hans kone hadde trodd at det sju timer lange verket ville overleve mer enn noen få oppføringer.

- Verket er jo latterlig langt, ler Lady Tavener. Men fordi det er så vakkert og treffende har det blitt fremført årlig, fortsetter hun.

Sir Tavener er kjent for sine religiøse komposisjoner. Han skal ha vært interessert i ulike religioner, og han var særlig opptatt av østlig musikk og kultur. Etter hvert konverterte han til den greskortodokse kirken.

- Med «The Veil of the Temple» ønsket han å uttrykke alt han følte og tenkte om kristendommen. Stykket forteller hvordan han hadde levd et liv med en kristen tro, til å bli mer åpen for flere religioner, noe du kan høre mot slutten av stykket, forteller enka.

Natt til søndag er det dirigent Stephen Leyton som skal lede sangere, musikere og publikummere gjennom noen helt spesielle timer. Det var Leyton som i 2001 ba Tavener skrive «The Veil of the Temple» til Temple Church i London. Lady Tavener husker den første konserten godt.

- Det var skremmende. John var livredd, men siden Stephen hadde jobbet hardt for å være sikker på at alt skulle være riktig, var John likevel selvsikker. Han kunne ikke tro hvor vakkert det var da han hørte verket for første gang.

Første gang i katedral

Aldri før har «The Veil of the Temple» blitt fremført i en katedral, og Lady Tavener er svært spent på å se Nidarosdomen fra innsiden.

- John hadde elsket å oppleve verket i en katedral. Han var svært betatt av katedraler – av rommene og åndeligheten. Han vil være til stede i ånden, smiler hun.

- Hvordan tror du Sir Tavener ville opplevd konserten om han hadde vært her selv?

- Han hadde bekymret seg for å holde seg våken hele natten, ler hun.

- John ville vært veldig spent, og han ville ha vært ivrig etter å lede folk gjennom opplevelsen med å gå rundt i katedralen og lyttet til de ulike delene som gradvis utvikler seg mens timene går mot morgen, legger hun til.