- Dette er to veldig forskjellige utstillinger, og jeg mener vi åpner høsten med en fin bredde, sier museumsdirektør Åshild Adsen om utstillingene «Into the Zoo», som viser smykkekunstner Felieke van der Leests humoristiske og detaljrike smykker, og «En nye bevissthet», museets bidrag til markeringen av organisasjonen Norske Kunsthåndverkeres 40-årsjubileum.

- «Into the Zoo» er en familievennlig utstilling og «En ny bevissthet» viser tydelig hvordan kunsthåndverket har utviklet seg, legger Adsen til.

Absurde dyr rundt halsen

Dagen før utstillingsåpning er både museumsdirektør, kunstner og ansatte i ferd med å fullføre monteringen. Felieke van der Leest plasserer sine fargerike, figurative smykker i små glassmonter. Hun tar opp temaer som sirkus, sport og ville vesten i utstillingen, og en gjenganger er velkjente dyrefigurer i absurde situasjoner.

LES OGSÅ (PLUSS): Ryggen begeistrer samtidskunstnere

- Dette er den største utstillingen jeg har hatt i Skandinavia. Jeg håper besøkende vil la seg inspirere av utstillingen og at de vil se alt i livet på en ny måte etter å ha vært her, sier nederlenderen som har bodd i Norge i over sju år. Hun lager kunstverk som kan bæres som smykker og de fleste er brukervennlige, understreker van der Leest.

- Jeg vil vise at et smykke kan være mer enn et smykke, det kan være et kunstverk i seg selv. Skal du vise fram et maleri eller en skulptur, må folk komme hjem til deg for å se det. Et smykke kan du gå rundt med, du kan gå ut i verden kledd i kunst, sier kunstneren.

Humor er et viktig virkemiddel for van der Leest, og i forkant av utstillingsåpningen vil museet arrangere et seminar og humor i kunsthåndverket.

Kunsthåndverk gjennom 40 år

Norske Kunsthåndverkeres 40-årsjubileum markers ved at seniorforsker og museets tidligere direktør, Jan-Lauritz Opstad, har plukket ut én gjenstand innkjøpt til museet i hvert av de 40 årene. Alle er laget av norske kunsthåndverkere og nå står de utstilt vegg i vegg med van der Leesta zoologiske kunsthage. Til grunn for etableringen av organisasjonen lå blant annet den nye bevisstheten og stoltheten som vokste fram hos kunsthåndverkerne rundt 1970. I dag står kunstnergruppen sterkt, mener Opstad.

- Norske kunsthåndverkere har fått et internasjonalt ry. Flere gjør det bra med store utstillinger i utlandet og Victoria and Albert Museum i London er blant museene som har kjøpt kunst av mange norske kunsthåndverkere.

Opstad synes det er interessant å se at publikum er mer opptatt av moderne samtidskunst når det gjelder kunsthåndverk, enn det historiske. Han har også lagt merke til at vi i dag er mer åpne for å se på håndverk som kunst, og ikke som bruksgjenstander.

LES OGSÅ (PLUSS): Nå kommer dragene til Trondheim

- I dag blir kunsthåndverk kjøpt opp av museer og kunstnerne hentes inn til utsmykningsoppdrag. Fortsatt kan noen stille spørsmålet «hva skal det brukes til?», men det er en uinteressant problemstilling. De fleste har blitt vant til å se på kunsthåndverk som ren kunst, sier Opstad.

Utstillingene «Into the Zoo» og «En ny bevissthet - Norske Kunsthåndverkere 40 år» åpner fredag 4. september kl. 18.00.