Etter kjølig start på juni, er det på sin plass å minne om da det det var så varmt her i landsdelen på denne tiden av året at Adresseavisens værreporter fastslo at : «Å sove under slike tilstander er nærmest håpløst». Ved siden av badestrandreportasjen som dette bildet illustrerte, var et mer nøkternt nyhetsoppslag med tittelen: «Mineralvannfabrikkene arbeider under høytrykk». Trondheim Mineralvannfabrikk opplyste at de måtte jobbe overtid, at det var: «Bare såvidt de greier å holde tritt med folks tørste».

Årsaken til tørsten ser vi på bildet. Sommer, sol og varme så sterk at folket søkte vannet. «Selv barnevogn og kaffekopp ble med til vanns i Storvika, der varmen gjorde det nesten uutholdelig på land. Vannet holdt omtrent kaffetemperatur, kunne Jan Bothner fra Trondheim fastslå. Fritz og Torunn Thomassen fra Stjørdal og vesle Catarina i barnevognen foretrakk også sjøen», het det i reportasjen som startet slik: «En utfartshelg vi ikke har sett maken til i Trøndelag. Badeplassene fullstendig sprengt, og meteorologene lover mer varme

Signaturen Tha, også kjent som Rolf Thanem satte den trønderske varmen i perspektiv: «Man snakker og skriver om Mallorca, Costa del Sol og Tunis, men alvorlig talt, hva har disse stedene som ikke Trøndelag har nå? Neppe mye hvis man ser bort fra palmer og billig vin», hevdet han, i skildring av legendarisk trøndersk junivarme: «Sommeren har kastet seg over en gruppe uforberedte, og ennå tvilende mennesker, som takket være at de bor i Trøndelag har det varmest i hele Europa».

Søndagen dette bildet ble tatt ble det målt 31 grader på Værnes og en opprømt reporter skrev at om det fortsatte slik ville man slå rekordsomrene 1901 og 1930. «Maksimumstemperaturen i 1930 var «bare» 28,6 – den er jo for lengst slått», fastslo reporteren som karakteriserte utfarten fra Trondheim til strender, vann og fjord søndag morgen som: «Den største masseflukt ut av Trondheim siden evakueringen i 1940. Gammel og ung, trolig bortimot 50000 i alt, tok det som var for hånden av transportmidler, nedlesset av drikkevarer, badetøy og campingmadrasser».

Bildet er fra Storvika i Stjørdal, som «slo alle rekorder hva temperatur angår». Reportasjen viste til at «pålitelige målinger viste 28 grader i vannet». For oss som bakset oss gjennom sidelengs regn i ca. 7 grader sist helg, låter det uvirkelig. På Munkholmen fant 4000 mennesker veien, til mer «normal» trøndersk badetemperatur på 18 grader. På Øysand bled et målt 23 grader i vannet. Der ble området stengt og erklært «fullt» i 12-tida søndag, med ca. 10000 mennesker utstrakte på området.

På førstesiden av avisa junidagen for 45 år siden kunne vi foruten godt vær melde om en sensasjon på Stor-Martnan. Der skulle det nemlig presenteres en pølseautomat. Den lovte «Varm pølse med brød og sennep på 15 sekunder», til bilde av en ung kvinne med munnen full av pølse. Hva som har skjedd med pølseautomatene siden da, er ikke godt å si. Selv savner jeg den skikkelig hete trønderske junisommeren noe mer.