Røros: – I dagens verden, der stygge kriger skaper ufattelige tragedier for uskyldige sivile, er budskapet i Elden nesten uhyggelig aktuelt.

Det sier Leif Stinnerbom, som i sin tredje og siste sesong som regissør for Elden mener å ha nådd målet om å tydeliggjøre de lidelsene og påkjenningene som rammer sivilbefolkningen karolinersoldatene inntar Røros.

Langt vekk fra redslene

– Det er lett å romantisere rundt krigens vesen. Men i virkeligheten er det en eneste stor lidelse for alle som rammes, mens de ansvarlige oftest befinner seg trygt og langt unna redslene.

Tar tilbake rocke-sjelen

– Tre år som regissør er passe lenge. Det er tiden det tar å nå de ideene og visjonene jeg har for Elden, og jeg håper og tror at årets oppsetning representerer toppen av min tolkning, sier han.

Han utdyper med at ambisjonen bl.a. har vært å ta tilbake mest mulig originalsjelen i rocke-musikalen som kompisene Arnfinn Strømmevold og Bertil Reithaug skrev sammen.

Akustisk lydbilde

– Rent musikalt har Elden dratt i litt forskjellige retninger siden den gang, men nå føler jeg at vi er tilbake til det klassiske, akustiske rockelyd-bildet. Samtidig har vi fått inn et snev av folkemusikk, og jeg er fornøyd med den jobben Magnus (Leif Stinnerboms sønn red.anm.) har gjort på den delen, sier Leif.

Skryter av hele truppen

Han skryter også av den tekniske lydkvaliteten, som i år blir ivaretatt av Røros Teknikk.

– Vi har helt ny lyd, og den er bedre enn noen gang før. Vi hadde en veldig fin gjennomgang tirsdag kveld, og jeg håper og tror at årets forestilling kommer til å bli veldig bra på alle måter, sier han.

Viktige omgrupperinger

Stinnerbom har gjort en rekke omgrupperinger av skuespillere. Svenske Joakim Nätterqvist, hittil mest kjent fra rollen som tempelridderen Arn Magnusson i filmatiseringen av Jan Guillou's romaner, overtar rollen som general Carl Gustaf Armfeldt etter Jo Bjørner Haugom.

– To svært potente generaler

Jo Bjørner erstatter Paul-Ottar Haga som Bergmann, mens Paul-Ottar i sin tur går inn som generalløytnant Reinhold Johan de la Barre etter Stephen Brandt-Hansen, som ikke deltar i årets oppsetning.

– Gjennom disse rokadene har vi fått to svært potente generaler i herrene Nätterquist og Haga. Begge er meget gode ryttere som behersker hestene til fulle og spiller sine roller helt og holdent fra hesteryggen.

Offiserklasseskille

Stinnerbom utnytter det konfliktpotensialet som ligger i det klare klasseskillet mellom adelsmannen de la Barre og yrkessoldaten Armfeldt, som i motsetning til de la Barre har jobbet seg opp til en høyere offisersrang enn den adelsmannen bare har fått i kraft av sin rang.

– Jeg må også nevne at vi har en ny Ellen i Hanne Løkberg Riege. Hun har vært med lenge i Elden, og kommer til å gjøre den rollen bra, sier Leif Stinnerbom.