Med Nidarosdomens mektige vestfrontvegg i bakgrunnen, holdt Haddy N’jie årets første tale på Vestfrontmøtet under Olavsfestdagene.

Temaet var det samme som temaet under festivalen, nemlig folk. Haddy N'jie valgte å fortelle personlige historier for publikum, og sang også egenkomponerte sanger underveis, akkopagnert av gitarist Ørnulv Snortheim.

– Jeg ser på meg selv som en tviler. Så jeg måtte ta utgangspunkt i hva jeg vet, og prøve å formidle det. Det jeg vet, vet jeg fordi jeg har truffet kloke mennesker som har lært meg mye om livet, sier N'jie.

Kan føles håpløst

Programlederen og artisten forteller at den røde tråden i talen var fokuset på enkeltmennesker.

– Vi er bare mennesker, vi som lever sammen på denne jorden. Hvis man prøver å fokusere på å se hver enkelt av oss, så tror jeg man vil tåle mindre urett mot andre, sier hun.

N'jie innrømmer at det kan føles håpløst å stå og prate når det er krig i verden og mennesker er på flukt.

– Det kan virke veldig fattig når bakteppet er så voldsomt. Som jeg påpekte i talen min har det ikke vært så mange mennesker på flukt i verden siden andre verdenskrig. Det er en ekstrem situasjon, men midt oppi alt handler det om enkeltmenneskers skjebner dette og. Og man skal aldri undervurdere ordenes kraft, påpeker hun.

– Ikke så like som vi tror

Haddy N'jies ord gjorde tydelig inntrykk på publikum under Vestfrontmøtet. Flere tørket tårer mens programlederen fortalte om noen av sine opplevelser. En opplevelse som ikke kom med i talen, var da N'jie møtte en kvinne i Tanzania, som gjorde et enormt inntrykk på henne.

– Denne kvinnen hadde ingen ting, de hadde bare råd til ett måltid hver dag. Barna hennes drakk te til frokost. Likevel insisterte hun på å spise det ene måltidet foran huset, i tilfelle det kom noen forbi som var mer sultne enn dem, slik at de kunne dele av maten sin, forteller hun.

I talen fokuserte også N'jie på likhet, og at vi kanskje ikke er så like i Norge som vi tror.

– Det er så lett å ta det for gitt, at vi alle har like muligheter. Men vi har ikke det. Hvilken familie man blir født inn i preger en i mye større grad enn man tror. Slett ikke alle mennesker har mulighet til å høste som man sår. Forskjellene mellom oss øker, og det er viktig å prate om, sier hun.

Det var en rørt og glad direktør for Olavsfestdagene som takket Haddy N'jie for talen. Han mener de ikke kunne fått en bedre åpning av Vestfrontmøtet.

– Det var helt fantastisk. Utrolig sterkt og gripende, og hun sa så mye fint om temaet. Dette ga en pangstart på Olavsfestdagene og åpningen av Vestfrontmøtet, sier Petter Myhr.

Han ønsker å gjøre Vestfrontmøtet til en kjent arena for samtaler og taler, og mener at Olavsfestdagene har noe unikt i skjæringspunktet mellom tro og samfunn.

– Temaet i år er folk, og det er et bredt tema. Vi ønsker å sette søkelys på hva det norske folk er, hvem som blir ekskludert og hvem som blir inkludert i vårt samfunn. Haddy løste oppgaven på en måte vi bare kunne drømt om, sier Myhr.

Overveldet

Haddy N'jie var en populær dame etter talen, og både kjente og ukjente kom bort og fortalte hvor stor pris de satt på det hun hadde gjort.

– Jeg har blitt flinkere til å ta imot positive tilbakemeldinger med årene. Det er veldig overveldende, og jeg føler meg beæret som får lov til å snakke foran så mange mennesker. Og at folk faktisk vil høre på meg, det er fantastisk, avslutter programlederen som til høsten skal lede årets TV-aksjon.

Rørt: Direktør under Olavsfestdagene, Petter Myhr, var strålende fornøyd med Haddy N'jies tale på Vestfrontmøtet. Foto: VEGARD EGGEN