Skuespiller Heidi Gjermundsen Broch har følt seg sterkt berørt av Johan Falkbergets An-Magritt helt siden hun selv tolket rollen ved Det Norske Teatret i 2008.

Utfordrende og spennende

– Jeg hadde ikke turt å gi meg i kast med dette uten å ha den erfaringen med meg i bagasjen. Det har vært veldig utfordrende å sette sammen denne forestillingen, sier hun.

Lørdag og søndag spiller hun nemlig hovedrollen som An-Magritt i Røros museums og historielags teaterprosjekt «An-Magritt – malm og mannfolk». Det skjer på en svært grov, uplanert utescene ved den nedlagte gruva Christianus Sextus i Nordgruvefeltet.

– Et solidaritetsprosjekt

Hun er også manusforfatter og regissør, og sier at det har vært en veldig utfordring å velge ut historiene, som til toner av Henning Sommerro, John Pål Inderberg og 12 sangere fra mannskoret MALM vil ta publikum med inn i den harde virkeligheten som omga Johan Falkbergets An-Magritt.

– An-Magritt er Falkbergets solidaritetsprosjekt, om de valg man må ta med utgangspunkt i egne muligheter og egenskaper. Vi bor i et land fullt av lottovinnere. Men man trenger ikke reise langt for å finne barn som fortsatt vokser opp under forhold som ligner veldig, sier Heidi.

Med utrolig dårlige kort

– An-Magritt ble født inn i sin verden med utrolig dårlige kort på hånden. I en tid hvor hun egentlig ikke hadde muligheter til å fri seg fra sin situasjon og sin stand.

Handlingen finner sted i et veldig sterkt mannsdominert miljø, og med så lite i livet som kunne vise An-Magritt hva det kunne si å være et menneske – inntil møtet med Johannes, under kølfogd Hedströms beskyttende omsorg.

Håper på litt røffere vær

– Jeg har prøvd å velge historier hvor vi både følger prosesser i An-Magritt og i det harde utemiljøet. Spillplassen formelig oser av de ingrediensene vi spiller på, og av alle som har slitt livet her – og frosset. Faktisk håper jeg at det blir litt kjøligere, og kanskje litt regn. Da blir det lettere å gi jernet, og virkelig få understreket budskapet i historiene, sier hun.

Heidi Gjermundsen Broch både håper og tror at denne forestillingsformen, i de helt spesielle omgivelsene, vil nå frem til folk.

– Jeg tror at musikken vil bidra til å forsterke inntrykkene, og at sangerne fra MALM virkelig vil sette sitt harde stempel på det røffe mannsmiljøet vi ønsker å få frem.

De siste kilometerne til fots

Publikum må selv ta seg frem til fots de siste par – tre kilometerne, fra parkeringsplassen ved Kongens til spillplassen. De må selv sørge for sitteunderlag, kaffe og hva de ellers måtte trenge under den ca. 75 minutter lange forestillingen.

I fjor tok 750 mennesker den halvtimelange spaserturen som «oppvarming» for å få med seg denne teateropplevelsen, og arrangørene håper at minst like mange kommer til å ta turen også i år.

– Beregn heller litt god tid

– De som tror selve fotturen kan bli litt drøy, må ikke la seg skremme av det. Beregn heller litt god tid, og ta pauser underveis. Det er mye flott og interessant å se på veien innover til Christianus Sextus også, og det er lett å finne frem, sier Heidi Gjermundsen Broch.