Det var vel kanskje en tilfeldighet. Dessuten bodde han rett nedi gata, bare et par hundre meter fra jungelen der ute, der inne, i nabolaget. I Naturhistorisk museum i Bergen, siden 1865. Små dyr, store dyr. Men nå skulle de ut. Bygget – og utstillingen – trengte oppussing. Og i likhet med Helge Skodvins mor, hans barn og i det hele tatt flere generasjoner bergensere, kjente også Helge Skodvin selv sin besøkelsestid ved museet. Bare på en annen måte denne gang. På en måte som en prisbelønnet dokumentarfotograf med sans for det absurde ville gjort det.

Som Helge Skodvin gjorde det.

Magiske møter

– Jeg var bare nødt til å være med! Jeg er veldig glad i Naturhistorisk museum, og bare det å få lov til å gå rundt der, var helt magisk!

Det ble over hundre møter, som ble et prosjekt som strakk seg over halvannet år, fra november 2013 til april i år. Det er blitt bok, det er blitt internasjonal oppmerksomhet, det er blitt utstillinger. Og når Ukeadressa ringer Skodvin i Bergen, er han i full gang med å pakke ned bilder for shipping av utstillingen til Trondheim.

Under Trondheim dokumentarfestival 16.-22.november, vil en samling smått absurde dyrebilder bli å beskue på veggene i Trondheim Kunstmuseum. «A moveable beast» er dyr i bevegelse slik man sjelden ser dem.

– Den beste dagen var da de største dyrene skulle flyttes. Dagen de løftet ut elgen, da den hang over byen, det var en veldig kjekk dag!

Sans for det langsomme

En elg svever over takene, en sjiraff biter i støvet, en isbjørn med munnbind, en kenguru med «skaut». Absurde situasjoner, ikke arrangert, alt fanget på dyrenes ferd mot fryseren. For de største måtte finne seg i å tilbringe en måned i fryserommet til Diplomis for å sikre at alt av eventuelt utøy ble utryddet. Det ble ingen bilder derfra, i minus tretti kan man bare være ett minutt før utstyret fryser, forteller Skodvin, og han er en fotograf med sans for det langsomme. Analog film. Stativ. Konsentrasjon. Gjerne med deadpan humor. Slik britene kan fortelle en morsomhet uten å fortrekke en mine, er «De flyttbare beistene» fotografert med et nøytralt alvor, hvor det absurde i situasjonen får snakke for seg selv.

– Jeg vil jo at det skal handle om estetikk. Ikke arrangert og ikke overdrevet. Jeg er veldig glad i det hverdagsabsurde, forteller Skodvin.

Det ble 37 absurde bilder i ei bok. 20 av dem til utstillingen.

Og hans estetikk er satt pris på. Med sine bilder har han vunnet årets dokumentar i Norge. Kommet til finalen i gjeve Leica Oscar Barnack Award. Og vært publisert i Time Magazine og mange andre magasin i inn- og utland.

VM i utstopping

Dessuten førte prosjektet «A moveable beast» til at han ble så vidt interessert i emnet at han dro på verdensmesterskap i utstopping av dyr i Missouri og laget en bildeserie derfra som også fikk mye internasjonal oppmerksomhet.

– Så nå er du blitt ekspert på døde dyr?

– He, he. Ja, det kan du kan godt si. Men jeg tror jeg stopper nå!

Les også om utstillingen «Flukten til Europa»

Luftens konge: Elg skutt 23.september 1883 i Halden av grosserer N. Anker. Mandag 20. oktober 2014 svevde den over Bergen. Foto: Helge Skodvin