Rekkehuset ved Devlebukta på Lade har en andreetasje der alt henger sammen. Det er noen år siden Ingunn og Børre åpnet opp mellom kjøkken og stue. Det nyeste tilskuddet var å pusse opp soverommet, slik at det kan stå med åpen dør og være en del av helheten.

- Vi bruker en tredjedel av døgnet på soverommet. Jeg mener det er viktig å legge seg og våkne i omgivelser som er gode for deg. Det er jo på soverommet du skal slappe av og senke skuldrene. Legge unna dagen. Legge deg på lading, sier Ingunn.

Vi er på besøk hos en kvinne med mange lidenskaper. Mat, musikk og søvn er tre av dem. Rommene i rekkehusleilighetens andre etasje legger til rette for alt dette, i en slags herlig treenighet, der soverommet er en like viktig og gjennomdesignet komponent som kjøkken og stue.

Jobb og hobby

Ingunn jobber som AD og interiørrådgiver hos Engasjert Byrå, bedriften som blant annet er blitt kjent gjennom Gi-bort-dagen.

- Jeg har alltid vært overinteressert i interiør, men havnet i reklamebransjen. Gjennom jobben hos Engasjert Byrå har jeg imidlertid fått mulighet til å gjøre flere og flere interiøroppdrag, forteller Ingunn, og legger ikke skjul på at hun liker den utviklingen.

Oppdragene går ofte ut på å visualisere en bedrifts verdier og siden bruke dette som en del av uttrykket i bedriftens interiørdesign. Eller hun kan bygge den visuelle identiteten til en nystartet virksomhet med farger, typografi, bilder og alt som hører med.

Interiørinteressen startet hjemme, på hobbybasis. Så tok hun det altså med seg ut i yrkeslivet. Har du vært innom hos sjømatrestauranten Ågot Lian, Easy Fit i Ilsvika eller Jacobsen og Svart kaffebar og kaffebrenneri, har du sett noe av det Ingunn har jobbet med.

Stemningstavler

Hun opplever at mye er direkte overførbart mellom design for næringslivet og design i eget hjem. Uansett idéarbeid er naturen et godt sted å starte for friluftsmennesket Ingunn. Hun ser ingen motsetning mellom interesse for friluftsliv og interiør, tvert imot. Mange av hennes beste interiørideer har dukket opp mens hun har vandret med fiskestanga i fjellet.

– Når en idé først er klekket ut, fortsetter jeg med å lete etter visuell inspirasjon, blant annet på Instagram, Pinterest og i magasiner. Og så setter jeg opp moodboards, forteller hun.

Altså en collage med elementer som til sammen viser hvilken stemning hun ønsker. Det kan være bilder av interiører der det bare er én detalj hun vil ta med seg eller et foto fra naturen med en farge hun vil bruke. Skisser av romløsninger eller eksempler på tekstiler.

– Et moodboard er til stor hjelp når jeg skal formidle planen min til håndverkerne som skal utføre arbeidet eller til kunder som skal se for seg en løsning. Én ting er å ha det klart i sitt eget hode. Men du skal også få andre til å se det for seg.

Hun var litt spent på dette da Jara bygg skulle gå i gang med soverommet hennes. Masterplanen i korte trekk: Vekk med alt som heter garderobeskap (dette skal vi komme tilbake til), oppmurt teglvegg i én ende av rommet, jernstang over senga, flis med trestruktur i gammel skapsone og en jernramme rundt veggen vis-à-vis teglveggen. Ingunn ønsket et industrielt preg. Hun ville skape sammenheng mellom interiøret ellers i huset og soverommet og lot seg inspirere av for eksempel jernskapet på stua, som hun selv har designet og stilen på toalettet som ble pusset opp for noen år siden.

– Håndverkerne tenkte vel sitt da de hørte om jernstanga over senga, ler Ingunn.

Men hun hadde altså sett en slik tøff, industriell stang. Og ville ha en til å henge leselampene i.

– Jernramma syntes de sikkert også virket veldig mystisk, men de fikk i hvert fall laget begge deler nøyaktig slik jeg ville ha det.

Soveromsdesigner

Ingunn er ikke ny i gamet når det gjelder egendesignede elementer. Og slett ikke på soverommet. For et knapt tiår siden startet hun bedriften Alverede sammen med makker Sølvi Kvam. På hobbybasis. Men dog. Sammen designet de og fikk satt i produksjon en kolleksjon for soverom, med alt fra møbler til sengetøy, nattkjoler og dagbøker …

– Vi er et lite firma med lite egenkapital og derfor begrensede muligheter til å bestille store partier. Det er kjempeartig, men vanskelig å holde på med på si. Vi tjener ikke akkurat penger på det, selv om kolleksjonen ble utsolgt og folk etterspør mer, smiler Ingunn.

Men mye erfaring med soveromsdesign, det har de fått.

Det første grepet Ingunn tok da hun skulle pusse opp og designe sitt eget soverom, var en no-brainer i hennes verden. Ut med alt av garderobeskap.

– Hva skal du egentlig med klær på et voksensoverom? De fleste kler jo av og på seg på badet uansett, påpeker hun.

Ingunn har heller ikke nattbord med skuffer eller skap. Hun tegnet inn to lukkede bokser – en på hver side av dobbeltsengen.

– Her har vi lesestoff. Vi trenger ikke mer enn det – og plass til kaffekoppen. De som ikke har begynt å drikke kaffe på senga ennå, må bare gjøre det, utbryter hun entusiastisk.

– Det er en utrolig herlig måte å starte dagen på i helgene!

Kaffekopp på veggen

Ingunn vil nyte sin kaffekopp i omgivelser med rolige farger i naturtoner, brutt opp av tøffe, svarte detaljer som stanga til lampene og ramma rundt veggen der garderobeskapene en gang sto. Sonen er fortsatt godt synlig ved fotenden av senga, der det gamle, malte tregulvet møter steinflis i trestruktur. Det skaper en balanse til teglveggen i hodeenden av senga. Men hva gjør egentlig den stålramma, lurer du kanskje. Jo, den rammer altså inn veggen. Og på den veggen støtter et gigantisk fotografi seg. Vi snakker 1,70 x 1,80 meter. Motivet? En kaffekopp. Når Ingunn ser dette bildet, er hun tilbake i øyeblikket da hun tok det. Hun hører regnet på taket på kafeen i Marrakech, lukter den nydelige kaffen, kjenner lykken ved å være på tur med en venninne i et annet land, en annen kultur. På denne turen ble for øvrig også vasken og lampa til toalettet kjøpt.

– For meg er akkurat dette bildet spesielt. Men uavhengig av det, ville jeg ha en kaffekopp på veggen, det er nemlig det første jeg har lyst på om morgenen, så det er fint å våkne til. Og i stedet for mange små bilder, gikk jeg for ett stort. Jeg synes det er mer harmonisk. Det er om å gjøre å ha færrest mulig uromomenter på soverommet, framholder hun. Da er det lettere å lade batteriene.