Det har kanskje gått hus forbi for de fleste at arkitekturfakultetet ved NTNU nettopp har gjennomlevd en skjebnetime. Lenge så det ut som fagmiljøet kom til å bli lagt under det ingeniørvitenskapelige fakultetet som et ledd i en faglig omorganisering av det nye fusjonerte universitetet. I siste runde landet likevel rektor og styret på at det var riktig å beholde arkitektur og billedkunst i et eget fakultet sammen med produktdesign. Fra januar 2017 får vi dermed et fakultet ved NTNU som dekker bredden av fag knyttet til form og skapende prosesser: Kunst, design, arkitektur og fysisk planlegging.

Det nye fusjonerte NTNU ønsker å framstå med en tydelig tverrfaglig profil. Gjennom en bred fakultetsstruktur blir et større spekter av vitenskapstradisjoner, metodiske tilnærminger og arbeidsmåter synlige utad. Fakulteter basert på faglig egenart og identitet vil både gi en trygg og produktiv ramme for faglig utvikling og et best mulig utgangspunkt for tverrfaglig samarbeid mellom fakultetene.

Vår faglige egenart er at vi kobler felt knyttet til teknologi, mennesker, samfunnsutvikling, estetikk, innovasjon i designprosesser og helhetstenkning. Gjennom å kombi-nere kunstnerisk utviklingsarbeid og vitenskapelig forskning tilfører vi universitetet et metodisk mangfold: fra ulike kunstuttrykk til teknisk innovasjon, fra kritisk tenkning til estetisk utforskning og fra bærekraftig omgivelsesproduksjon til etiske overveielser.

I en tid da framgang og verdiskaping er ensbetydende med vekst og først og fremst blir målt i kroner og øre, er det viktigere enn noensinne å holde fast på at verdi mer enn noe annet handler om kvalitet. Vi trenger kunnskap og metoder som kan gjøre oss som samfunn best mulig i stand til å vurdere hva som er kvalitet og hvordan forståelsen av kvalitetsbegrepet og dets etiske og estetiske dimensjoner kan vise vei innenfor NTNUs overordnede visjon om å utvikle kunnskap for en bedre verden. Jeg er stolt av å jobbe ved et universitet som ser betydningen av dette.

Og er glad for at vi har fått anledningen til å vise at et fakultet som samler fagområdene kunst, design, arkitektur og planlegging kan styrke NTNUs unike posisjon som løsningsleverandør for samfunnet.