Lakken på Oliver Scotts bil har trolig aldri glinset under californiasolen.

Overflaterust, noen bulker og en generelt svært sliten lakk til tross, blikket fester seg automatisk på denne forholdsvis sjeldne bilen. Oliver (18) har parkert sin godt over 50 år gamle VW Karmann Ghia på rekke med flere VW bobler. Og på gresset rett bortenfor VW-ene, bugner det med biler. Europeiske biler.

Vi er på biltreff i tettstedet Chatsworth, rett nordvest for Los Angeles, California. Det spesielle med dette bilstevnet er at det kun er europeiske biler som får bli med på utstillingen. Og hva gjør vel litt rust, om Oliver Scott bare får stille ut bilen sin?

Swing axel: Denne gamle VW-boblen er ombygd, og hjulvinkelen skal være slik. På biler eldre enn 1974 er dette lovlig i California.

Oldemor

- Jeg arvet denne 1600 ccm 1964modellen av oldemor. I 27 år kjørte hun med denne bilen borte i Utah. Som du kan se på forskjermen her, er jeg redd hun plutselig sluttet å kjøre bil, forteller en ivrig Oliver Scott. Oliver, som mange andre ungdommer i USA, tok førerkort som 16-åring. Og fra da av har det kun vært VW.

Sammen med VW-venner i Huntington Beach, Orange County, har han startet bilklubben Busted Knuckle garage. Nå er målet å starte egen forretning som skal tilby service på Volkswagen.

Håper på premie: Misael Llanes (20) fra North Hollywood pusser og pusser på sin VW og håper på en av premiene ved utstillingen. Bilen kostet 150 000 kroner, mens styling har kostet 50 000 kroner.

Tyskere

Denne søndagen er det 650 forhåndspåmeldte biler på #EURO16 5th Annual European Car Show. Arrangementet er gratis, og uten billetter er det ingen som bruker tid på å telle besøkende.

Audi, BMW og VW dominerer utstillingsområdet. På gressletta, som til daglig er bane for amerikansk fotball, står flertallet av de utstilte bilene. Det er et hav av blankpolerte europeiske biler. Jaguar skinner om kapp med Mercedes, og sannelig står det ikke noen stivpyntede Volvoer på området.

Best med liten bil: Chatsworth, California, USA, 26. mars 2016 To - tre timer med europeiske biler er nok når man er liten. Men pappa må bare få med seg denne MB 3,5 280SE.

Trykkluft

Sammenlignet med originalmodellene er mange av bilene ikke til å kjenne igjen. Lakk, felger, skjermer og grill - alt er forandret. Spesielt senkning av bilen ser ut til å være populært. Kanskje litt lettere i de fleste statene i USA, hvor veistandarden er langt bedre enn i Trøndelag. Flere av bilene som er senket, har montert «air lift», et trykkluftsystem som kan heve bilen om det er behov for å passere en av de få fartshumpene man måtte komme ut for.

Cars and Coffee

Rundt om i hele USA er det arrangement for den bilinteresserte. Alt fra de små såkalte Cars and Coffee-treff til de gigantiske bilutstillingene i Detroit eller Chicago. Skal du på tur «over there», er det bare å sjekke på nett for å finne et biltreff som passer deg. Søk på «Cars & Coffee Florida», «California Car Shows Calendar» eller andre varianter av ordene car, show eller exhibition. Vil du heller ha tohjulinger, kan du jo google «Bike fest» eller «Bike rally». Husk å variere navnene på by, county og stat når du søker. Eksempelvis er det i juni fem-seks biltreff bare i Los Angeles-området.

Stjerne i showet: -Det er en utrolig velholdt Porsche Speedster. Fernando Sandoval, Yohanny Calderon og German Ibarra Chatsworth, California, USA, 26. mars 2016 Fernando Sandoval, Yohanny Calderon og German Ibarra syntes denne Porsche Speedster var stjernen på utstillingen. De tre vennenen fra Colombia, Mexico og El Salvador bruker gjerne fritiden på å race rundt på speedwaybanen i Fontana, men nå fristet europeiske biler mer.

De små, men likevel interessante treffene varer kun to-tre timer. De arrangeres gjerne i tettsteder, mindre enn Radiator Springs. Det kan derfor være lurt å legge inn navnet på staten du besøker fremfor et bynavn.

Vær ikke redd for at du ikke er velkommen. Ved utstillingen i Chatsworth må det ha vært verdens hyggeligste bileiere som kom sammen. Glem det du har sett på tv-serien Cops eller de villeste filmene fra Hollywood når det gjelder skumle folk med bil i USA. Bare det å stå i hamburger og cola-køen i Chatsworth kan være en trivelig opplevelse i seg selv.

Boblene

- Wow Sir, so you are from Norway...gorgeous…come here, you must see our cars.

De godt voksne herrene Mike Levy og Luke Hall er tydelig stolte over de to VW-boblene sine.

- Disse boblene er produsert i Mexico, rett over grensen her nede. Kvaliteten er imidlertid tysk, mener de to.

- Hjemme har jeg 15 andre VW, forteller Levy, og legger til at bilinteresserte kan søke etter «Mike Levy Cars and Coffee» på internett for mer informasjon om VW og bilutstillinger.

Etter å ha vandret rundt mellom de over 650 utstilte bilene i Chatsworth, forstår man godt at Hall and Levy bruker helgene til å dra rundt på biltreff. Fellesnevneren er godt vær, campingstoler og masse trivelige folk. Og selvfølgelig et hav av biler man gjerne bruker noen timer på å studere.