Foto: Ole Martin Wold

Da jeg bestemte meg for å lete i kjøkkenskapene, fant jeg litt av hvert. I utgangspunktet lette jeg etter plass, og det føltes litt rart. For jula har vært et eneste langt middagsmåltid, og man skulle tro at det var færre varer i matskapet nå enn noen gang tidligere.

Så viser det seg at noen hjemme hos oss har misforstått betydningen av lag-ring. Et eksempel: Mens edle dråper kan bli bedre etter hvert som årene går, er det tvilsomt at det samme gjelder for flatbrød. I den nest øverste hylla, delvis skjult bak ei grillrist som ble brukt to ganger sist sommer, fant jeg tre pakker flatbrød. Datostemplingen «Best før november 2014» fortalte meg to ting:

1. Tida flyr. 2. Vi spiser lapskaus altfor sjelden.

At det lå ei grillrist i samme hylle, bekreftet noe jeg visste. Noen i familien tror alt kan ligge rett foran nesa på dem. De syns det er praktisk med kort vei til alt. Nei, det er ikke praktisk! Du trenger ikke alt hele tida. Vakuumpakkemaskinen og sukkerspinnmaskinen (!) må definitivt ikke stå på kjøkkenbenken.

Noen sliter med å forstå, men jeg gir ikke opp. Det er et nytt år og rom for endring. Så fra øverste hylle fjernet jeg grillrista, tennvæska, bakebollen, ekstradingsen til blenderen som sto der i originalemballasjen, festene til sokkellistene, skruene og det ekstra dørhåndtaket, to termoser - den ene uten kopp og et ukjent antall tomme isbokser med og uten lokk.

Plassen jeg manglet var lett å finne. Det var selvsagt bare å kaste og sortere. Hvor mange drikkeflasker trenger man egentlig?

Med ryddig matskap kom også søte synder fram i lyset. Plutselig dukket de to savnede sjokoladeplatene opp. Hver på 200 gram. De hadde jeg lagt på et lurt sted for å ha til julekosen før jeg dro til håndball-EM på jobb.

- Har dere spist dem, spurte jeg mannen forleden.

- Ja, tror det, svarte han.

Nå vet vi at det ikke stemte. Og selv den beste kan miste oversikten. Jeg vet at det er litt mye å be om, men gjør det likevel: Tenk så fint hvis 2017 blir det året da vi endelig har oversikt over hva vi har i skapet og hva vi putter i gapet?