Den gamle fengselsbygningen ovenfor Studentersamfundet var okkupert av ungdommer fra slutten av januar 1972. Aksjonen «Et sted å være» holdt stand til litt ut i april, da det ble satt en kontant stopper for okkupasjonen. 30 år etter at tyskerne fylte opp fengselet med motstandsfolk, ble det tømt for innbitte aksjonister og effektiv revet.

Tidlig en morgen kjørte en gravemaskin inn gjennom fengselsporten, og snart raste både murverk og plankegjerder. To ungdommer holdt til i huset til det siste, men måtte også kapitulere da veggene begynte å riste. Rivningsordren var gitt av grunneieren, NTH, etter påtrykk fra formannskapet i kommunen. Men Høyskolen hadde ingen planer for tomten, som ligger ubebygd den dag i dag, 45 år etter.

Adresseavisen var ikke særlig preget av sympati for de unge okkupantene. «De unge på Vollan lot søppel og avfall flyte,» het det på avisens førsteside. Ifølge stadslege Tormod Marstein var dette årsaken til at kommunen hadde bedt NTH om å «ta affære». Helserådet rapporterte om mangel på styring, organisasjon og orden. I tillegg ble det pekt på at bygningen «allerede på grunn av sin utforming var lite egnet til det formål den ble benyttet til» og måtte betegnes som helsefarlig. Rivning var en enkel løsning på problemet, uten hensyn til den historien, de kulturhistoriske og antikvariske verdiene som satt i de gamle veggene.

Om kvelden samme dag som rivningsarbeidet hadde startet, samlet omkring 200 ungdommer seg til allmannamøte i fengselsgården. Plassen som tidligere lå gjemt bak høye gjerder, var med ett blitt åpen og avslørt. Folk som passerte i gatene utenfor, så plutselig rett inn i luftegård og fangerom, der ungdommene hadde forsøkt å få til et selvstyrt og fritt ungdomssenter.

Her finner du mange flere Før og nå

Søndre Trondhjems amts distriktsfengsel Vollan ble opprettet ved kongelig resolusjon av 22. juni 1863. Fengselet skulle erstatte en rekke mindre arrester rundt om i amtet (fylket) og kom i tillegg til å fungere som avlastning for distriktsfengselet i Munkegata 16.

Fra 1904 var de to fengslene hhv. avdeling A og B av Trondhjems kretsfengsel, etter hvert med Vollan som hovedfengsel inntil det nye fengselet på Tunga sto ferdig i 1971.